Näin Krista Pärmäkoski valvoo sänkyelämäänsä: ”Tommi saa syyttää itseään”

Kuva:  Jesse Väänänen / Suomen hiihtoliitto, kuvitus: IS

Krista Pärmäkoski aloitti vuonna 2013 öisen ihmiskokeen, joka jatkuu hänen uransa loppuun asti.

Yhdeksän vuotta ja seitsemän kuukautta. 3 300 yötä. 31 500 tuntia. 1,9 miljoonaa minuuttia.

Suunnilleen tämän verran on nyt yhteensä kestänyt öinen ihmiskoe, johon hiihtäjä Krista Pärmäkoski kauden 2012–13 jälkeen sitoutui täysillä – mikä ei hänen tapauksessaan ole kovin vähän.

Pärmäkoski, tuolloin vielä Lähteenmäki, lähti mukaan niin kutsuttuun yösykeseurantaohjelmaan, joka integroitiin osaksi hänen päivittäistä valmennustaan.

Käytännön tasolla se tarkoitti sitä, että joka ilta ennen nukahtamista noin 9,5 tunnin yöunilleen urheilija kiinnittää yhden elektrodin sydämensä kohdalle ja toisen oikean rintalihaksensa yläosaan. Tämän jälkeen teknologia eli yöpöydällä oleva seurantalaite mittaa läpi yön hänen sykevälivaihteluaan, jonka saloihin kohta uppoudutaan hieman syvemmälle.

– Yksitoista kuukautta vuodesta, poikkeuksena kevään lepojakso. Ymmärrän, että se voi kuulostaa aika koomiselta ihmiselle, joka ei tunne huippu-urheilun maailmaa niin syvältä, Pärmäkoski kertoi Urheilulehdelle lokakuussa, kun hiihtomaajoukkue oli koolla Pohjois-Italiassa Val Senalesin jäätiköllä.

Jäätikkö sijaitsee yli 3 000 metrin korkeudella merenpinnasta ja tarjoaa paraatiesimerkin yösykeseurannan hyödyistä. Seurantakäyrä antaa parhaimmillaan varhaisen varoitussignaalin ylikuormituksesta, tai kääntäen alipalautumisesta, joka näin matalassa hapen osapaineessa väijyy aina vain muutaman virheliikkeen takana.

Krista Pärmäkoski on nukkunut yösykemittarin kanssa yli yhdeksän vuotta. Kuva:  Krista Pärmäkosken kotialbumi

Val Senalesissa voi periaatteessa pilata koko alkavan kilpailukauden leikkimällä laktaattitasojen kanssa uhkarohkeasti.

– Yösykeseurannan teknologiaa tarjoavat nykyään kaikki merkittävät alan valmistajat (esim. Polar, Suunto, Firstbeat ja Garmin, toim. huom.), ja sen käyttö on huippuhiihdossa hyvin yleistä. Kristan katkeamaton sarja lienee Suomen ennätys tietysti jo siksikin, että hänen maajoukkueuransa on niin tavattoman pitkä, päävalmentaja Teemu Pasanen sanoo.

Urheilulehti

Lisää laatujournalismia

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 47/2022. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Palataan kevääseen 2013 ja kauden jälkeisiin tunnelmiin. Krista Lähteenmäki oli murtautunut maailmanhuipun tuntumaan ja Oslon MM-kisoissa sekaankin jo kaudella 2010–11, vain 20-vuotiaana.

Hyvä lineaarinen kehitys ja harjoitusmäärien maltillinen nostaminen kantoivat kaudella 2011–12 jo maailmancupin kokonaiskilpailun sijalle 7, parhaaksi suomalaiseksi ennen Aino-Kaisa Saarista.

Seuraava kausi toi kokonaissijoitukseen kolmen sijan pudotuksen. Vaikka Lähteenmäki saavutti Val di Fiemmen MM-kisojen parisprintissä Riikka Sarasoja-Liljan kanssa Suomen ainoan mitalin, pronssin, päävalmentaja Magnar Dalen pudotti hänet 4x5 kilometrin viestiporukasta.

Siihen ikaalislainen oli 2011–22 aikana muuten mukinoitta mahtunut. Vaikka Dalenin päätös osoittautui Val di Fiemmessä raskaaksi mitalin maksaneeksi hudiksi, kevään tilinteko oli tiukka ja rehellinen.

Hiihtäjän henkilökohtaisiin kuvioihin oli tuolloin astellut tuleva aviomies, Tampereen Tapparan valmennusryhmään nykyään kuuluva Tommi Pärmäkoski – monesta urheilulajista tunnettu fysiikkavalmennuksen ammattilainen.

Hän esitteli kauteensa pettyneelle hiihtäjälle uudenlaisen teknologian ja valmennuksen työkalun, johon oli tutustunut edellisessä työssään F1-maailmassa.

Pärmäkoski toimi 2010–13 kaikki maailmanmestaruudet vieneen saksalaisen Red Bull -pilotin Sebastian Vettelin fysiikkavalmentajana.

– Sebastian käytti sykevälivaihtelun yöseurantaa ja koki sen hyödylliseksi. Puhuin asiasta Kristalle ja Matille (valmentaja Haavisto). Krista päätti antaa asialle mahdollisuuden.

Sebastian käytti sykeväli­vaihtelun yöseurantaa ja koki sen hyödylliseksi.

Tommi Pärmäkoski valmensi Sebastian Vetteliä 2010–13. Kuva:  Red Bull

Vaikka maastohiihto on raaka yksilölaji, se on muuttunut myös teknologisten innovaatioiden ympäröimäksi tiimipeliksi. Pelkkä sykevälidata ilman asiaan syventynyttä tukitiimiä ei olisi tehnyt Krista Pärmäkoskea hullua hurskaammaksi.

Mutta ennen kuin tarina jatkuu, lienee syytä perehtyä asian ytimeen eli siihen, mistä sykeväliseurannassa on kyse.

– Jos henkilön yösyke on vaikka 50, niin laskennallisesti sydän lyö kerran tasan 1,20 sekunnissa. Mutta näin ei ole, vaan lyöntien väli voi olla vaikka 1,14 sekuntia tai 1,29 sekuntia. Näistä vaihteluista syntyy millisekunteina ilmaistava matemaattinen arvo (rMSSD eli root Mean Square of the Successive R-R Differences), Tommi Pärmäkoski selventää.

Pähkinänkuoressa ja maallikkokielellä korkeat sykevälivaihtelut kielivät ihmisen parasympaattisen hermoston aktiivisesta toiminnasta ja urheilijan hyvästä palautumisesta harjoitustaakasta.

– Se voi tosin kieliä myös liiankin hyvästä palautumisesta eli toisin sanoen liian vähäisestä ja tehottomasta harjoittelusta tai elimistön alavireisyydestä, ikään kuin nukkuvasta tilasta, vaimonsa fysiikkaharjoittelusta vastaava Tommi Pärmäkoski sanoo.

Matala sykevälivaihtelu taas kielii sympaattisen hermoston aktiivisuudesta ja palautumisen haasteista eli mahdollisesta kuormitusriskitason noususta, johon kannattaa heti proaktiivisesti kiinnittää huomiota.

– Tässä täytyy mittaustuloksia seuratessa tietysti muistaa, että kovan määräharjoittelun tuleekin ajaa urheilija tilaan, jossa sykeväli valuu kapeaksi. Siinä ei ole mitään dramaattista, ja jos niin ei käy, sitten on mietinnän paikka.

Osa nykyurheilijoista treenaa trendinomaisesti liikaakin teknologian ehdoilla ja on aivan sormi suussa, jos sykemittarin akku hyytyy lenkillä. Krista Pärmäkoski taas on seurantateknologiansa emäntä ja laitteet renkipoikia.

– Kyse on valmennuksen tukimetodista. Se antaa palautetta, jonka avulla pyritään siihen, että urheilija tekisi joka päivä optimaalisimmin kehitystään palvelevat harjoitukset, Tommi Pärmäkoski sanoo.

Korkean paikan leirillä Val Senalesissa voi pilata kauden helposti, ellei laktaattitasoja seurata tarkasti. Kuvassa Ville Vesterinen mittaamassa Pärmäkosken tasoja 2017. Kuva:  Pete Aarre-Ahtio / IS

Jutunteon pohjaksi Krista Pärmäkoski ja hänen managerinsa Aki Pajunoja toimittivat Urheilulehdelle sykeväliseurannan piirtämän käyrän kauden 2019–20 ajalta. Kyse oli erikoisesta kaudesta, sillä Pärmäkoski treenasi keväästä kilpailukauden alkuun saakka omillaan maajoukkueen ulkopuolella.

Keväällä koronapandemia lopetti kauden, jonka päätavoitteen eli Tour de Skin kokonaiskilpailun voiton torpedoi sairastuminen vatsatautiin. Harjoitusleireilleen Pärmäkoski sai treeniseuraa mm. kovakuntoisesta laulajatähdestä Antti Tuiskusta ja hieman tunnetummasta kestävyysurheilijasta Kaisa Mäkäräisestä.

Henkilökohtainen palkintosija napsahti heti kauden alkuun Kuusamosta ja kalkkiviivoilla Lahdesta.

Grafiikkakäyrästä erottuvat selvinä piikkeinä vuodenvaihteen sairastuminen ja kevyiden harjoitusviikkojen nostamat suorituskyvyn tasot. Keskikesän ja alkusyksyn 25–27 tunnin mättöviikot paljastuvat datasta taas matalana sykevälivaihteluna.

– Vastaavasti esimerkiksi kauden 2021–22 datasta näkyisi sykevälipoikkeuksena jakso, jonka aikana kontrolloin painoani hieman alaspäin, koska olympiakisat kilpailtiin korkeassa ilmanalassa, Pekingissä uransa 5. olympia- ja 12. arvokisamitalin saavuttanut hiihtäjä muistelee.

Viime kausi toi erikoista kyllä Pärmäkoskelle jo neljännen kerran maailmancupin kokonaiskilpailun nelossijan. Paras noteeraus, kakkossija kaudella 2016–17, tuli myös palkintona rohkeasta harjoitusmäärien nostosta ja sen aiheuttaman kuormituksen tarkasta seurannasta – myös sykevälivaihtelun avulla.

Keväällä 2020 Pärmäkoski oli testannut itseään öisin jo seitsemän vuotta. Se ei aina ole ollut mukavaa tai inspiroivaa, mutta hiihtäjä tiedetään varsin jääräpäiseksi ihmistyypiksi, jonka pää ei heilu tuuliviirinä joka suuntaan.

– En ole tuollaisesta kuullutkaan, Tommi Pärmäkoski sanoo, kun manageri Pajunoja purskahtaa vieressä nauruun.

Magnar Dalen aloitti viimeisen kautensa maajoukkueen päävalmentajana keväällä 2013. Häntä ei, täysin kiistattomista ansioistaan huolimatta, pidetty tieteen, testaamisen tai teknologian nimiin vannoneena edustusryhmän veturina. A-maajoukkueen vuosikymmenien fysiikkatestauskirjastostakin löytyy norjalaisen ajalta tyhjiä hyllyjä.

Reijo Jylhän astuminen ruoriin 2014 antoi potkua myös Pärmäkosken uniprojektiin. Jylhä kytki Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen eli Kihun vahvasti A-maajoukkueen toimintaan ja fysiologi Jussi Mikkola alkoi analysoida hiihtäjän yöseurantoja. Hänen merkitystään trendien ja poikkeamien nopeana havainnoitsijana urheilija itse pitää korvaamattomana.

Data kulkee suoraan myös Matti Haavistolle ja Tommi Pärmäkoskelle sekä lääkäri Maarit Valtoselle ja ravintoasiantuntija Merja Kiviranta-Mölsälle. Mainittujen henkilöiden muodostamassa Whatsapp-ryhmässä päähenkilö ei ole mukana.

– Enkä haluakaan olla. Haluan kuulla johtopäätökset ja selkeät ohjeet, Krista Pärmäkoski toteaa.

Krista Pärmäkosken yösykemittarin antamilla luvuilla kontrolloidaan mm. hänen kesäajan harjoitteluaan. Kuva:  Mikko Stig / Lehtikuva

Vaikka rutiini datasta on kasvanut valtavaksi, koneäly saattaa yhä yllättää joulukuussa 32 vuotta täyttävän veteraanin.

– Voi olla, että koen olevani heikommin palautunut kuin data sanoo. Tai että vaikka herään aivan tokkuraisena, data kertoo loistavista yöunista ja optimaalisesta palautumisesta. Mutta pääsääntöisesti data ja oma tuntemus täsmäävät tietysti jo näin monen vuoden jälkeen hyvin.

Voisiko Pärmäkoski irtautua elektrodeistaan jo pysyvästi ilman tulosriskiä?

– Voi olla, mutta kun seurannasta on tullut osa integroitua huippu-urheilun arkea, siitä irtautuminen näin myöhäisessä uravaiheessa todennäköisesti aiheuttaisi vain turhaa ylimääräistä stressiä. Sitä paitsi seurannan suhteellinen hyötyhän kasvaa koko ajan, kun vertailudataa tulee koko ajan lisää, aviomies vastaa.

Entä millainen on ollut seurannan suora korrelaatiohyöty? Huippu-urheilun sisäänrakennettu ominaispiirre on, että urheilija kokee alituista keskeneräisyyden ja aikapulan tunnetta. Kilpailukauden lähestyessä urheilija ajattelee tyypillisesti enemmän kaikkea, mikä jäi tekemättä eikä sitä, mikä tuli tehdyksi laadukkaasti.

Mitään ylimääräistä ei roikoteta mukana yhtä testijaksoa pidempään, jos hyödyt eivät ole ilmeisiä ja viivasuoria.

– Sykevälidatalla on todellakin merkitys, ja siihen reagoidaan nopeasti. Joskus Krista saa sen perusteella jopa kokonaisen lepopäivän. Tyypillisemmin todetaan esimerkiksi, että kuormitustila on hyvä ja elimistö sietää suunniteltua kovemman päivän – tai päinvastoin, Tommi Pärmäkoski selittää.

Hän muistuttaa myös muiden suureiden merkityksestä harjoituksellisissa ratkaisuissa: näitä ovat tyypillisimmin harjoitussykkeet, veren laktaattitasot ja hermolihasjärjestelmän toimivuus.

Kun Pärmäkosken vuosittaiset harjoitustunnit vuosina 2011–21 nousivat noin 700:sta noin tuhanteen, tuli mitaleita, mutta myös riskejä.

Kokenut ja karaistunut kestävyysurheilija pystyy paukuttamaan jopa viikkoja alipalautuneessa, harjoituksellisesti hyödyttämässä ja haitallisessa tilassa ilman elimistön antamia suoria hälytysmerkkejä. Teknologiaa oma tunne ei hämää.

Alipalautumiseen on päästävä nopeasti kiinni. Nyrkkisääntö on, että kahden viikon jauhaminen alipalautuneena vaatii uudet kaksi viikkoa kovaa kevennystä. Vasta sitten urheilija palaa edes siihen nollapisteeseen, jonka jälkeen kuormitusmittarit lipsahtivat punaiselle.

Krista Pärmäkoski saavutti Pekingin olympialaisissa uransa 12. arvokisamitalin. Kuva:  Federico Modica / NordicFocus / Getty Images

Huippu-urheilijoille on tarjolla kuormituksen ja suorituskyvyn mittausteknologiaa joka lähtöön, ja jokainen hyödyntää sitä jotenkin. Mutta huipulle on muitakin reittejä kuin Pärmäkosken polku.

Siinä missä Kuortaneelle asettunutta hiihtäjää seurasi arvokisoissa lähtöalueelle monet kerrat Olympiakomitean silloinen psykologi Hannaleena Ronkainen, Iivo Niskanen ei kyseisen alan ammattilaista sinne tarvinnut eikä tarvitse.

Ja kun Pärmäkoski kiinnittää yöelektrodeja rintaansa 3301. kerran, Niskanen keskittyy mieluummin lukemaan Hevosurheilu-lehteä.

– Samaan aikaan Iivon valmentaja Olli Ohtonen on maan terävimpiä kykyjä datan ja teknologian hyödyntämisessä. Nämä elementit vain tarjoillaan Iivolle erilaisissa kääreissä kuin Kristalle, mutta siellä ne kuitenkin ovat, Tommi Pärmäkoski painottaa.

Yösykeseurannan teknologia oli olemassa jo silloin, kun Krista Lähteenmäki 2000-luvun loppupuolella nostettiin A-maajoukkueeseen, mutta urheilija sukelsi seurannan maailmaan vasta oltuaan eliittitiimissä neljän kauden ja kolmen aikuisten arvokisamitalin verran.

Olisivatko tulokset voineet kohentua entisestään, jos kuormituskontrolli olisi jo 2009 laitettu samalle tolalle kuin 2013?

Tommi tämän minulle myi eli syyttäköön itseään.

Tommi Pärmäkoski myöntää ajatusleikin kiehtovaksi, mutta muistuttaa, että huippu-urheilussakin kolikolla on kaksi puolta.

– Kun Magnar Dalen nosti Kristan maajoukkueeseen, tarjolla oli leireillä Aino-Kaisa Saarisen ja Virpi Kuitusen ( myöh. Sarasvuo) tarjoamaa armotonta peesiä ja sitten kalustopuolella Dalenin aivan huikeat kontaktit ja kiistaton osaaminen.

Kilpailuetua tuli näin taatusti vähintään yhden yösykeseurantalaitteen verran.

Pärmäkosket ovat jo niin vakiintunut pari, ettei edes huumorilla heitetty kysymys yösykelaitteen ja elektrodien vaikutuksesta avioelämään hetkauta.

– Tommi tämän minulle myi eli syyttäköön itseään, rouva Pärmäkoski nauraa.

Krista ja Tommi Pärmäkoski Linnan juhlissa 2018. Kuva:  Pete Aarre-Ahtio / IS

Kun ura joskus – ehkä vasta keväällä 2026 eli noin 1 260 yön kuluttua – päättyy, hänen suunnitelmansa on selvä:

– Elektrodit lentävät saman tien helvettiin.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”