Tampereelle puuhattiin 75 vuotta sitten patsasta, joka kirvoittaa kitkeriä mieli­piteitä vielä tänäkin päivänä – ”Hirveältä tuntuisi ja kauhealta näyttäisi”

Main ContentPlaceholder

YYA-henkinen hanke Leninin ja Stalinin patsaasta 1940-luvun lopulla jäi äärivasemmiston puuhasteluksi, sillä demarit eivät olleetkaan tarpeeksi ”edistyksellisiä”.

Jos Tampereen kaupunginvaltuusto olisi 75 vuotta sitten päättänyt toisin, voisi Hämeenpuistossa kulkija kohdata nyt vaikkapa tällaisen näyn. Kuva:  Patsas: Kai Haapakoski, kuva: Terho Vuorinen

Terho Vuorinen

Tampere, 2. joulukuuta 1947. Tasan 75 vuotta sitten.

Suomessa eletään ”vaaran vuosia”. Kommunismin pelko on suuri ja mahtava.

Sota Neuvostoliittoa vastaan on päättynyt runsaat kolme vuotta aikaisemmin. Valtiollinen poliisi on aatteellisten kommunistien hallussa. Tuoreessa muistissa on myös sosialistisen itänaapurin hallitsema liittoutuneiden valvontakomissio.

Onko edessä vallankumous? Marssiiko puna-armeija pian rajan yli?

Marxilaisen aatteen leviämistä pelätään koko läntisessä maailmassa. Olisiko Suomen valtiojärjestyksen muuttaminen seuraava askel?

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui vuosina vuosina 1925–62 kirjastotalossa, nykyisessa Kulttuuritalo Laikussa. Kuva:  Jukka Vuokola

On tiistai-ilta Tampereen kirjastotalolla Tammerkosken rannalla. Kaupunginvaltuusto on aloittanut istuntonsa kello kuudelta illalla.

Kokouksen esityslistalla on 37 asiaa. Yksi niistä – numero 29 – liittyy vaaran vuosiin.

Todellista vaaraa itse kokouksessa ei toki ole, mutta tuo yksi asia herättää vahvoja poliittisia tunteita ja intohimoja.

Mutta hoidetaan ensin näitä rutiinihommia: huoneenvuokralautakunnan ylitysoikeusanomus, Ylä-Pispalan kaupunginosakorttelin N:o 1027 tonttijakoehdotus, Suomen Rakennustyöläisten liiton osaston N:o 10 r.y. avustusanomus, kaivon rakentaminen Vehmaisten omakotialueelle...

Kohdassa 24 keskustellaan jo isommasta asiasta, työtä vieroksuvista naisista. Kas, kun lain mukaan työnvieroksujat voi määrätä töihin.

Valtuusto päättää ottaa enintään 25 työtä vieroksuvaa naista työtupaan. Ehtona on, että kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö sitoutuu korvaamaan tappiot, joita toiminta oletettavasti vajavaisen työtehon toiminta tuottaa.

Tunnelma kansainvälistyy kohdassa 25. Valtuusto merkitsee tiedoksi sen, että herra W. Cooke tunnustetaan Yhdistyneen Kuningaskunnan kunniavarakonsuliksi Tampereelle.

Sen jälkeen, kun Messukylän entinen kunnankirjuri Erkki Niemi on nimitetty Tampereen apulaiskaupungin­kamreeriksi (kohta 28), päästään asiaan.

Valtuustolle esitetty anomus on perusteellinen ja mahtipontinen. Taustoitus ulottuu 42 vuoden taakse:

”Kuten tunnettua, kohtasivat Neuvostoliiton luojat ja maamme ystävät Lenin ja Stalin toisensa ensimmäisen kerran joulukuussa v. 1905 Tampereella. Tällä suurhistoriallisella tapahtumalla on ollut arvaamattoman suuri merkitys myös meidän maamme kohtaloille.”

Myöhemmät Neuvostoliiton päämiehet V. I. Lenin (1870–1924) ja Josif Stalin (1878–1953) tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa Tampereella joulun aikaan vuonna 1905. Kyse oli bolševikkien järjestämästä Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen ensimmäisestä puoluekonferenssista. Valokuvia tapaamisesta ei ole, mutta gruusialainen taiteilija Ivan Vepkhvadze rekonstruoi tilanteen maalauksessaan jälkikäteen. Kuva:  The Print Collector / Alamy Stock Photo

Ja sitten se asian (29) pihvi. Teksti on asianmukaisen koukeroista.

”Kun nyt on herännyt ajatus tämän tapauksen ilmentämisestä näkyvällä tavalla pystyttämällä muistomerkki sen kunniaksi, käännymme arvon kvn puoleen pyytäen lupaa sen pystyttämiseksi luonnoksessa merkittyyn paikkaan.”

Paikka ei yllättänyt. Gruusialainen Josif Stalin, 27, kohtasi bolshevikkien johtajan, maanpakoon Venäjältä lähteneen 35-vuotiaan V. I. Leninin viisi vuotta aiemmin valmistuneessa Tampereen työväentalossa.

Muistomerkki haluttiinkin työväentalon edustalle Hämeenpuistoon, keskelle kulkuväylää. Patsashankkeen takana oli edellisenä vuonna perustettu, työväentalossa toimiva Lenin-museo.

”Patsaan muotoa ei vielä ei ole lopullisesti ratkaistu, mutta siksi on suunniteltu Leninin ja Stalinin ensikättelemistä Tampereella esittävä aihe”, anomuksessa todettiin.

Museo sai hankkeeseen mukaan Suomi-Neuvostoliitto-seuran Tampereen piirijärjestön. Tukea tarvittiinkin päättäjien vakuuttamiseksi.

Lenin-museon perustaminen läntiseen valtioon vuonna 1946 kohahdutti maailmalla. Nykyisin museo suhtautuu kriittisesti kommunismiin. Suomen ja Neuvostoliiton yhteistä historiaa esittelevä museo on osa Työväenmuseo Werstasta. Kuva:  Terho Vuorinen

Oli selvää, että lähes 100 000 asukkaan kaupungin porvarit eivät missään tapauksessa halua Leniniä, saati Stalinia, keskeiselle paikalle patsastelemaan. 47-jäsenisen valtuuston ylivoimainen enemmistö katsoo kuitenkin maailmaa edistyksellisesti, marxilaiselta pohjalta.

Ei-sosialisteja valtuustossa on vain 17, sosialisteja peräti 30. Jälkimmäisistä puolet on sosiaali-, puolet kansandemokraatteja.

Hankkeen takana ovat ne punaisemmat sosialistit. Lenin-museo ja SN-seura ovat Skdl:n siipien alla toimivien kommunistien komennuksessa. Siksi anomuksessa vedotaan juuri ”edistykselliseen kansalaisiin”, jotka tuntevat kiitollisuutta Neuvostoliittoa kohtaan.

Ovathan demaritkin sellaisia, ovathan?

”Mikäli esityksemme tuntuisi joidenkin mielestä oudolta ja epäsopivalta, niin tulkoon mainituksi, että vielä tänäkin päivänä seisoo Helsingin torilla erään tsaarin patsas. Kuten tunnettua, eivät mitkään tsaarit, humaanisimmatkaan niistä, olleet maamme täydellisen itsenäisyyden kannalla”, anomuksessa muistutetaan.

Anomuksessa pidetään varmana, että Neuvostoliitossa annettaisiin muistamiselle suuri arvo.

”Koska kysymyksessä ei ole varojen myöntäminen ja koska kaikkien valtuustoryhmien taholta on vakuutettu kannatettavan Suomen ja Neuvostoliiton hyvien suhteitten kehittämistä, niin ei esityksemme tullakseen ratkaistua myönteisesti pitäisi tuottaa vaikeuksia”.

Tampereen työväentalo on seisonut Hämeenpuiston kulmassa jo 122 vuotta. Rakennus vihittiin käyttöön marraskuussa 1900. Rakennuksen ensimmäisiä käyttäjiä oli Tampereen Työväen Teatteri. Nykyisin rakennuksessa toimii lisäksi Lenin-museon lisäksi muun muassa ravintola. Kuva:  Terho Vuorinen

Eikä siinä vielä kaikki. Anomuksen käsittely on ajoitettu taktisesti ovelasti lokakuun vallankumouksen ja Suomen itsenäisyyspäivän välille.

”Kun esityksemme tehdään Neuvostoliiton 30-vuotispäivänä, osoittaa se sen laajakantoisuutta ja vakavuutta.”

Samaan aikaan ovat käynnissä Neuvostoliiton ja Suomen neuvottelut ystävyys- ja yhteistyösopimuksesta. Tätä korostaakseen SN-seura on järjestänyt maiden kohtalonyhteyttä symboloivan ”ystävyyskuukauden” 7. marraskuuta ja 6. joulukuuta väliselle ajalle.

Byrokratia kuuluu asiaan. Ennen valtuustoa anomus on käynyt julkisivulautakunnan, asemakaavaosaston, yleisten töiden lautakunnan ja kaupunginhallituksen pöydällä.

Julkisivulautakunta on osaltaan hyväksynyt anomuksen, kunhan ”patsaasta tulee edustava ja taiteellisesti korkeatasoinen”. Lautakunta toivoo tosin, ettei patsasta pystytettäisi keskelle kulkuväylää vaan ”puistokäytävän länsisivuun, jolloin pääkulkutie jäisi vapaaksi ja samalla muodostuisi väljempi tila juhlamenoja varten”.

Asemakaavaosasto on kulkuväylän osalta samaa mieltä. Ehdotettua paikkaa asemakaavaosasto ei pidä soveliaana, koska ”Hämeenpuisto viettää k.o. paikalla jyrkähkösti etelään, joten patsasta esim. Hämeenkadun risteyksestä katsottuna ei tulisi näkymään kuin vähän yläosaa”.

Yleisten töiden lautakunnalla on vain yksi toive: jos patsas tulisi keskelle kulkutietä, se ei saisi ”liikenteellisistä syistä muodostua kovinkaan kookkaaksi”.

Kritiikkiä siis teknisille yksityiskohdille. Mutta hanke on silti yhä elossa – seisoohan Esplanadin puistossa Helsingissäkin valtava Runeberg keskellä kulkuväylää!

Jäljellä ovat enää poliitikot.

Kaupunginhallituksessa asiaa ei ymmärretty, vaikka sosialisteilla on sielläkin selvä enemmistö.

”Ensiksikin sitä (patsasta) ehdotetaan Leninin ja Stalinin ensimmäisen tapaamisen muistomerkiksi. Mutta sitä varten on jo olemassa muistomerkki, Lenin-museo, jonka perustamista kaupunki on tukenut myöntämällä varat museohuoneiston kunnostamiseen. Niinikään on Leninin korkokuva museohuoneiston ulkoseinässä”, hallitus kirjasi ratkaisuunsa.

Korkokuva Leninistä on edelleen työväentalon seinällä. Kuva:  Terho Vuorinen

Sen hallitus kyllä myöntää, että Lenin suhtautui Suomen itsenäisyyskysymykseen ”erittäin myötämielisesti”.

”Samalla (- - -) kh katsoo, että muistomerkin pystyttäminen valtakunnan itsenäisyyden muistoksi ja vielä toisen valtakunnan päämiehille ei ole paikallisten järjestöjen tehtävä, vaan on se valtakunnallinen kysymys, jonka hoitaminen kuuluu valtiovallalle.”

Kaupunginhallitus päätti äänin 8–3 ehdottaa anomuksen hylkäämistä. Takaportti patsaalle sentään jäi.

Ratkaisun mukaan ”kaupungilla ei liene mitään paikan osoittamista vastaan”, jos valtiovalta haluaa patsaan pystyttää patsaan Stalinille ja Leninille – ja nimenomaan Tampereelle.

Onneksi on valtuusto, jossa asian voi korjata. Puheenjohtajanakin sosialisti, piiritarkastaja K. V. Syrjänen (sd).

Patsaan kannattajat pyytävät Kaarle Viktorilta puheenvuoroja. Kaupunginhallitukseenkin kuuluva Yrjö Salonen ei ymmärrä, miten päätös kuuluisi valtiovallalle. Salosen mukaan valtuusto ei voi määrätä, mitä kansalaisjärjestöt saavat tehdä.

Salonen toteaa myös, ettei patsasta pystytetä valtakunnalliselle päämiehelle vaan historiallisen tapahtuman muistomerkiksi.

– Patsas tulee lisäämään kaupungin nähtävyyksiä ja matkailijoita, ja näin tuottamaan etua eikä vahinkoa, Salonen uskoo.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, sosiaalidemokraatti K. V. Syrjänen johti puhetta kirjastotalossa joulukuussa 1947, kun valtuusto päätti patsashankkeesta. Kuvassa Syrjänen pitää aiemmin samana vuonna kiitospuhetta Tampereen verkatehtaalle yhtiön lahjoittaman Paimenpoika-patsaan luovutustilaisuudessa Koskipuistossa. Takana oikealla Verkatehtaan isännöitsijä E. Nyström. Taustalla naiskuoro ja soittokunta odottamassa esiintymisvuoroaan. Kuva:  Työväenmuseo Werstas

Valtuutettu Arvi Laakso, Skdl:n paikallisen äänenkannattajan eli Hämeen Yhteistyön päätoimittaja, kiinnittää puolestaan huomiota väitettyyn liikennehaittaan.

– Paljon vilkkaammalla liikennepaikalla on myös verrattain kookas muistomerkki, joka tosin on pystytetty ilman asianomaista lupaa.

Piikki on selvä. Hieman ylempänä Hämeenpuistossa seisoo Tampereen oma Vapaudenpatsas, jonka valkoiset pystyttivät sisällissodan jälkeen vuonna 1921 muistoksi Tampereen valtauksesta.

Jalustalla seisova Vapaudenpatsaan mieshahmo osoittaa yli kymmeneen metriin kohoavalla miekallaan kohti työväentaloa. Tai niin monet ainakin asian näkevät.

Kommunistit ovat sanoneet sanottavansa. Muut ovat vaiti.

On aika äänestää.

Mikään ei auta, ei edes se sosialistienemmistö. Kuulu tamperelainen aseveliakseli – kokoomuksen ja Sdp:n epävirallinen liitto – näyttää jälleen valtansa.

Kaupunginhallituksen esitys voittaa äänin 31–13.

K. V. Syrjäsen nuija kopsahtaa pöytään. Unelma Stalinista Hämeenpuistossa on kaatunut.

75 vuotta myöhemmin tamperelaiset päättäjät kiittävät patsashankkeen murskannutta valtuustoa.

– Jos se olisi pystytetty, veikkaisin, että ainakin Stalin olisi poistettu jo 1950-luvulla, ja Leninkin viimeistään tänä vuonna Putinin lähetettyä Venäjän armeijan suurhyökkäykseen Ukrainaa vastaan, Satu Hassi (vihr) sanoo.

IS lähetti nykypoliitikoille luonnoksensa siitä, miltä kättelypatsas voisi Hämeenpuistossa näyttää – jos sellainen olisi pystytetty. Samalla IS kysyi, mitä tunteita moinen näky aiheuttaisi.

– Tuntuisi, että Suomi ei olisi vapaa maa, Ilkka Sasi (kok) tiivistää.

– Leninin ja Stalinin sijaan Tampereen keskustaan on aika saada maamme kansan yhdistäneen Suomen marsalkka Mannerheimin patsas. Leinolan Mannerheim sopii omalle paikalleen.

Mikko Aaltonen (vas) ei sen sijaan kaipaa lainkaan henkilöpalvontaa.

– Hirveältä tuntuisi ja kauhealta näyttäisi. Sellaisen ajatuksen herättää, että Tampereella ei olla oltu kovin innostuneita tällaisesta henkilöpalvonnasta suuntaa tai toiseen. Se on viisautta ja samalla linjalla on hyvä jatkaa.

IS:n hahmotelma Leninin ja Stalinin patsashankkeesta luonnosvaiheessa. Alkuperäisen idean mukaan Lenin ja Stalin olisivat kätelleet patsaassa samaan tapaan kuin ensikohtaamisellaan Tampereen työväentalossa. Kuva:  Kai Haapakoski

Matti Helimo (vihr) kuulee 75 vuoden takaisesta hankkeesta ensimmäistä kertaa.

– Tuntuu nyky-yhteiskunnassa ihan kummalliselta, että moinen aloite olisi voinut edes kaupunginvaltuustoon saakka edetä, mutta silloin toki ajat olivat toiset, Helimo ihmettelee.

Moinen patsas Hämeenpuistossa ei Helimoa naurattaisi.

– Tuntuisi todella surulliselta, koska silloin itsenäisen Suomen puolesta taistelleiden naisten ja miesten suuret uhraukset olisivat menneet hukkaan. Olisimmekin tuossa ajatusleikissä tulleet miehitetyiksi sodan jälkeen sekä joutuneet Neuvostoliiton vallan alle.

– Tilanne olisi täysin absurdi, että omassa kotikaupungissa olisi keskeisellä paikalla kahden diktaattorihallitsijan yhteispatsas.

Kalervo Kummola (kok) muistuttaa Helimon tapaan tuskasta, jonka kommunismi on tuonut maailmaan.

– Väite siitä, että Lenin järjesti Suomen itsenäisyyden, ei myöskään pidä paikkansa. Hän kyllä tunnusti sen aika nopeasti. Lenin-museolla on kyllä paikkansa Tampereella, mutta Stalin oli hirmuhallitsija, Kummola linjaa.

Jaakko Stenhäll (vihr) arvioi, että vaaran vuosina tehtiin naapurin miellyttämiseksi se, mikä oli pakko. Muiden vastaajien tapaan myös Stenhäll kiittää 75 vuoden takaisia päättäjiä.

– Kaikenlaisiin patsaisiin olisi varmaan silmä tottunut, mutta silti on kiitollinen olo takavuosien valtuustolle, että selkä ei taipunut.

Kehnotasoinen taidekisa oli patsashankkeen viimeinen niitti

Kuva:  Työväenmuseo Werstas / Lenin-museo

Vaikka Tampereen kaupunginvaltuusto hylkäsi Lenin-museon ja SN-seuran piirin anomuksen, patsashanketta pidettiin vielä hetki hengessä. Vuosi vaihtui, ja toukokuussa toimijat päättivät järjestää luonnoskilpailun Leninin ja Stalinin patsaasta.

Projekti nimettiin ”aatekilpailuksi”, mutta kyse oli myös rahasta. Palkintorahoja varattiin kaikkiaan 100 000 markkaa, josta puolet luvattiin voittajalle.

Voittajaa kymmenestä lähetetystä kipsiluonnoksesta ei tosin löytynyt, sillä kisan taso osoittautui varsin vaatimattomaksi – kuten oheiset kuvat kilpailutöistä osoittavat.

– Ratkaisu saattoi olla viime kädessä tietoinen, sillä tuossa vaiheessa lautakunta ymmärsi patsaan pystyttämisen olevan mahdotonta toteuttaa käytännössä. Oli parempaa piiloutua muotoseikkojen taakse kuin menettää kasvonsa lopullisesti, aihetta tutkinut Antti Siika-aho kirjoittaa pro gradu -työssään.

Heinäkuussa 1948 ehdittiin pitää eduskuntavaalit, joissa SKDL:n kansanedustajien määrä putosi 49:stä 38:aan. Se oli tappio myös SN-seuralle ja puhtaana propagandalaitoksena pidetylle Lenin-museolle.

Vaaran vuodet alkoivat olla ohi.

Jutussa käytetty lähteinä muun muassa Tampereen kaupunginarkistoa ja Antti Siika-ahon pro gradu -työtä Toisenlainen museo – Lenin perustaminen ja toiminta 1945–1964 (yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto, 2013).


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”