Vanhoillislestadiolaiset Eeva ja Oliver Kangastie perustivat Youtube-kanavan, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että he ovat ihan tavallisia ihmisiä

Mediassa nähdyt tarinat lestadiolaisista ovat harvoin liikkeen sisältä. Oliver ja Eeva Kangastie arvelevat, että moni arkailee kertoa julkisesti olevansa lestadiolainen, sillä se saattaa leimata työelämässä.

16-vuotiaalla Oliverilla on kädessään heinänkorresta pyöritelty sormus.

On vuosi 2018. Kuluneiden viikkojen hellelukemat ovat pudonneet kymmenellä asteella, ja Suviseuroja vietetään tuulisessa säässä.

Oliver ja Eeva istuvat penkillä vieretysten. He ovat tavanneet toisensa ensimmäistä kertaa Suviseuroissa jo joitakin vuosia aikaisemmin, mutta vasta tänä vuonna he ovat todella nähneet toisensa.

Oliver ja Eeva Kangastie elävät vanhoillislestadiolaisen yhteisön oppien mukaan. Katso Perjantai-dokkari Luojan lapset klikkaamalla kuvaa.

Kaksikko ei puhu paljoa, molempia jännittää. Oliver on pyörittänyt heinänkorren pieneksi rinkulaksi, sellaiseksi, joka mahtuu sormeen.

– Kokeilepa tuota, Oliver sanoo ja ojentaa heinäsormuksen Eevalle, uudelle tuttavuudelleen, joka on tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

Tuossa on tuleva vaimoni, Oliver ajattelee, kun Eeva pujottaa sormuksen sormeensa.

Kahden ja puolen vuoden kuluttua heinäsormus on tallessa Eevan ja Oliverin yhteisen kodin lipastossa, sukunimi on vaihtunut yhteiseksi ja Eevan sormessa on oikea sormus.

Uskoa voi olla vaikea käsittää

Revonlahdella keskiviikkopäivä on kääntynyt illaksi, ja perhe tekee eteisessä lähtöä. Perhe käy seuroissa kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Abelille on pakattu mukaan isoja maissinaksuja, jotta kaksi tuntia kestävissä seuroissa aika kuluu mukavasti myös lapsella.

Perhe käy tavallisesti Oulussa. Myös Revonlahdella järjestetään seuroja, mutta ne ovat kooltaan huomattavasti pienemmät. Tällä kertaa Oulun Rauhanyhdistyksen seurasalissa on arviolta 700 osallistujaa, suurin osa heistä on nuoria.

Seuroissa lauletaan, kuunnellaan puhujan saarnaa ja kahvitellaan. Abel istuu vuoroin vanhempiensa sylissä, vuoroin lattialla maissinaksupussin kanssa. Kuva: Meri Lantela / Yle

Oliver ja Eeva arvelevat, että heidän elämäänsä voi olla vaikea käsittää jos ei itse usko samalla tavalla.

– Uskossa oleminen tuntuu hirveän turvalliselta. Se tuo niin paljon luottamusta elämään, Eeva pohtii.

– Minusta tuntuu, että tämä meidän joukko on todella onnellinen joukko, Oliver sanoo.

Rauha elää omannäköistä elämää

Sittemmin elämä on ehtinyt edetä. Eevalla ja Oliverilla on kaksi lasta, 1-vuotias poika Abel ja kuukauden ikäinen vauva. Oliver on juuri palannut kouluun opiskelemaan puusepän tutkintoaan loppuun, ja Eeva hoitaa lapsia kotona. Oliver haaveilee teknisen työn opettajan ammatista. Elämä on rauhallista ja onnellista.

Eevalla on kesken leipuri-kondiittorin tutkinto, jonka loppuun suorittamista hän ei tällä hetkellä pidä ajankohtaisena. Oliverin haave on kuitenkin jäädä koti-isäksi, jos Eeva päättää myöhemmin opiskella tutkintonsa loppuun tai siirtyä työelämään.

Eeva ja Oliver eivät tunnista itseään tai omaa elämäänsä siitä, miten lestadiolaisista usein puhutaan julkisessa keskustelussa.

– Monesti miettii, voisiko näissä puheissa lestadiolaisten tilalle laittaa jonkun muun vähemmistöryhmän. Jos kyseessä olisi joku muu vähemmistö, tuntuu, että asiaan puututtaisiin herkemmin, Eeva sanoo.

– Mutta kun kyseessä ovat lestadiolaiset, se on jostain syystä oikeutettua, Oliver pohtii.

Peruskoulussa muut oppilaat eivät aina suhtautuneet lestadiolaisuuteen myönteisesti. “Muistan miten pahalta se tuntui, kun selän takana kuului, että tuolla ne lestat taas menee”, Eeva muistelee. Kuva: Meri Lantela / Yle

Ala-asteella lestadiolaisuudesta huudeltiin perään, työelämässä huutelu vaihtui naureskeluksi kahvihuoneessa.

Lestat, lekkerit, lessut. Oliver listaa sanoja, joita koulun käytävillä viljeltiin. Se tuntui pahalta, mutta siihen tottui.

– Me ei tuomita ei-lestadiolaisia millään lailla, he ovat ihan yhtä arvokkaita kuin mekin. Olen aina ajatellut kaikista niin, vaikka muut eivät uskoneetkaan samalla tavalla kuin me.

– Olisin halunnut, että myös meille olisi annettu vapaus uskoa niin kuin me haluamme uskoa, Eeva sanoo.

Moni arkailee kertoa olevansa lestadiolainen

Oliver paistaa hirvenlihaa valurautapannulla puuhellalla. Perheen kodin tulipesässä on ylijäämäpuuta, sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva pariskunta säästää lämmityskuluista niin kuin kaikki muutkin.

Oliver harrastaa metsästystä yhdessä veljiensä kanssa, pakkasessa on hirvenlihaa isommallekin joukolle.

Perhe asuu Pohjois-Pohjanmaalla Revonlahden alle tuhannen asukkaan pikkukylässä. Ouluun on 50 kilometriä matkaa. Kuva: Meri Lantela / Yle

Vaikka vanhoillislestadiolaisuus on Suomen suurin herätysliike yli 100 000 jäsenellään, yhteisön sisältä tuleva ääni on mediassa vaimea.

Mediakuva vaikuttaa käsityksiin uskonnoista etenkin silloin, kun ihmisellä itsellään ei ole lähipiirissä tai tuttavissa uskonnollisia ihmisiä.

– Mitä vähemmän henkilökohtaisia kytköksiä ihmisellä on, sitä enemmän mediassa piirtyvällä kuvalla on merkitystä mielikuvien rakentumisessa, sanoo media-antropologi Johanna Sumiala.

Sumiala on ollut mukana uskontojournalismia tutkineessa hankkeessa vuosina 2007–2011. Uskontoja käsitellään uutismediassa samoin kriteerein kuin muutakin uutissisältöä. Uskonto nousee siis tavallisesti esiin silloin, kun kyseessä on ongelma tai konflikti. Monien muiden aiheiden tavoin myös uskonnot näyttäytyvät mediassa usein negatiivisessa valossa.

Oliver ja Eeva arvelevat, että moni arkailee kertoa julkisesti olevansa lestadiolainen. Ei haluta, että esimerkiksi oma esihenkilö näkee alaisensa laulamassa virsiä. Tuomituksi tai syrjityksi tulemisen pelko on liian suuri.

Eeva ja Oliver alkoivat seurustella 16-vuotiaina ja menivät naimisiin 18-vuotiaina. Heidän ensimmäinen lapsensa syntyi kaksikon ollessa 19-vuotiaita. Kuva: Meri Lantela / Yle Perjantai

Lukioikäisinä sekä Eeva että Oliver opiskelivat musiikkilukiossa. Oliver soittaa pianoa, ja hän toivoikin kehittyvänsä lukio-opintojen aikana myös pianonsoittajana. Lukio-opintoihin kuului kuitenkin sellaisia opintoja, joita Oliver ei uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi pystynyt suorittamaan.

Yhden kurssin lopputyönä oli näytelmä, joka sisälsi sellaista musiikkia ja tanssia, joka ei vastannut Oliverin arvomaailmaa. Lopputyön suorittaminen korvaavalla tehtävällä ei kuitenkaan ollut mahdollista.

Sekä Eeva että Oliver vaihtoivat lukiota.

Sääntökirja omassa sydämessä

Oliver aloitti vuonna 2020 Youtube-kanavan (siirryt toiseen palveluun), jossa hän julkaisee sisältöä sekä vanhoillislestadiolaiseen uskoon että perheensä arkeen liittyen. Oliver halusi Youtube-kanavan avulla tuoda näkyväksi sen, millaista heidän elämänsä lestadiolaisina nuorina vanhempina on.

Kaikki eivät suinkaan suhtaudu lestadiolaisiin negatiivisesti. Moni on puhtaasti utelias. Yksi yleisimmistä Oliverin saamista kysymyksistä Youtubessa on, minkälaisia sääntöjä lestadiolaisuuteen kuuluu.

– Me ollaan aika samankaltainen joukko. Siksi saattaa näyttää siltä, että meillä on sääntöjä tai meitä kielletään tekemästä jotain asioita, Oliver selittää.

Monikaan lestadiolainen ei tanssi, omista televisiota tai kuuntele populaarimusiikkia. Oliverin mukaan valintoja tehdessä mietitään, mikä on juuri minulle hyödyksi ja viekö valinta lähemmäs vai kauemmas Jumalasta. Moni lestadiolainen kuluttaa jonkin verran videosisältöjä, vaikkei televisiota omistakaan. Ohjelmia katsotaan netin kautta omantunnon mukaan

Oliverille usko toi turvaa jo lapsuudessa. Vanhemmilla oli tapana siunata lapset ennen nukkumaanmenoa: “Siinä saatiin uskoa synnit anteeksi ja oli turvallista mennä nukkumaan. Haluaisin saman tunteen myös omille lapsilleni.” Kuva: Meri Lantela / Yle

– Kyllä me saatetaan myös kysyä toisilta lestadiolaisilta neuvoa, että miten sinä toimisit tässä tilanteessa, Oliver sanoo.

– Mutta loppupeleissä se päätös on jokaisella itsellään. Meillä on samanlainen arvopohja, joka ohjaa tekemään valintoja. Jokaisella on sääntökirja omassa sydämessä, Eeva toteaa.

Oliverin mukaan synnintunto on sisältä heräävä, Jumalan herättämä tunne. Sydämestään uskova ihminen ei tee viikon ajan syntiä ja usko sunnuntaina seuroissa syntejä anteeksi.

Osa lestadiolaisten tapoihin liittyvistä oletuksista on pelkkiä uskomuksia.

– Kun meillä oli ala-asteella syntymäpäiväjuhlat ja kavereita tuli kylään, joku heistä sanoi, että ai, teillä onkin ihan normaali koti. Ihmisillä saattaa olla ihan hassujakin oletuksia, Eeva hymyilee.

– Ettei saisi olla ikkunallista pesukonetta.

– Joku on vitsillä heittänyt tuollaisen ja se huhu on lähtenyt liikkeelle, Oliver toteaa.

Ranuan opistossa opiskellessaan Eeva ja Oliver tutustuivat pakolaistaustaisiin nuoriin, joiden kanssa heillä oli paljon yhteistä. Vaikka uskonto oli eri, sen rooli elämässä oli molemmille yhtä tärkeä. Avioparilla on sekä ystäviä että perheenjäseniä lestadiolaisen yhteisön ulkopuolelta. Eri näkemykset elämästä synnyttävät hyviä keskusteluita.

– Meillä on molemmilla sukulaisia ja minulla perheenjäseniäkin, jotka eivät ole lestadiolaisia ja yhtä rakkaita he ovat, Eeva sanoo.

– Samat pullat leivotaan heillekin, kun kylään tulevat. Vaikka kyllä heidänkin kanssa me elämme ja käyttäydymme samalla tavalla uskovaiseen tyyliin, jos tulevat käymään, Oliver toteaa.

– Me olemme ihan tavallisia ihmisiä, vaikka uskommekin tällä tavalla ja elämme sen mukaan.

20-vuotiaat Eeva ja Oliver Kangastie odottivat joulukuussa 2022 toista lastaan syntyväksi. Kuva: Meri Lantela / Yle

“Jumala tietää oikean lapsimäärän”

Naisen asema ja liikkeen kielteinen suhtautuminen raskauden ehkäisyyn ovat saaneet kuluneina vuosina runsaasti huomiota.

Vanhoillislestadiolaisten naisten omat kokemukset ovat kuitenkin Suomessa vähän tutkittu aihe. Teija Rantala on tutkinut vuoden 2018 sukupuolentutkimuksen väitöskirjassaan vanhoillislestadiolaisten naisten toiveita äitiyteen ja naiseuteen liittyen.

Konservatiivisiin uskonnollisiin liikkeisiin kuuluvien naisten nähdään usein toimivan uskonsa johdattelemina eikä niinkään vapaasta tahdosta, etenkin äitiyteen ja perhesuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen naiset ovat jakautuneet muutosvastaisiin, jotka puoltavat omaa vapauttaan valita suurperheen äitiys ja toisaalta muutosrintamaan, joka liikkeen sisällä vastustaa perinteistä lestadiolaista äitiyttä ja ajaa naisten aseman ja päätäntävallan parantamista.

Eeva kuuluu ensimmäiseen ryhmään: hänelle äitiys on aina ollut elämän suurin haave.

– Tykkään olla raskaana. Vaikka molemmissa raskauksissa on ollut omia haasteita, tykkään omasta kropastanikin enemmän kun olen raskaana. Se on minulle hirveän luonteva asia. Monesti paheksutaan, että naisen rooli on vaan synnyttää. Jokainen kuitenkin elää sillä tavalla kuin itse haluaa ja tekee omat valinnat.

Oliver ja Eeva uskovat, että Jumala pitää huolen siitä, että lapsia tulee juuri oikea määrä, sellainen, jonka he jaksavat hoitaa. Kuva: Meri Lantela / Yle

Eeva ja Oliver haluavat ottaa vastaan kaikki lapset, jotka he saavat. Tarkkaa lapsimäärää he eivät ole koskaan ajatelleet.

– Luotamme siihen, että Jumala tietää sen oikean määrän. Otamme vastaan sen kaiken mitä meille annetaan, mutta olemme myös tyytyväisiä tähän, jos emme saa enempää lapsia kuin nämä kaksi, Eeva sanoo.

– Eihän sekään ole itsestäänselvyys, että lapsia edes saa, Oliver jatkaa.

Oma jaksaminen mietityttää Eevaa toisinaan, mutta asia ei kuitenkaan huoleta, sillä usko tuo turvaa.

– Jumala pitää huolen siitä, että saamme sen verran lapsia mitä me jaksamme hoitaa, Eeva toteaa.

Oliver ja Eeva tulevat molemmat isoista perheistä. Eevalla on 11 sisarusta, Oliverilla kuusi. He ovat nähneet sen, miten iso työ perheen pyörittämisessä on. Molemmat kertovatkin pitävänsä omia vanhempiaan esikuvinaan.

– Arvostan sitä, minkälaisen lapsuuden olen saanut. Perheessä on valtavasti työtä ja olen kiitollinen siitä, miten paljon omat vanhempani ovat tehneet perheen eteen, Eeva sanoo.

– Olen haaveillut aina siitä, että voisin olla samanlainen isä omille lapsilleni kuin minun isäni on ollut meille, Oliver pohtii.

Perjantaina 27. tammikuuta Yle Perjantaissa keskustellaan hengellisyydestä. Sean Ricksin vieraina piispa Mari Leppänen ja mediapersoona Arman Alizad. Katso Yle TV1:llä tai Areenassa klo 21.05 alkaen.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”