Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Από τον Μάρτιο στο ΓεΣΥ οι ποδολόγοι

Από τον Μάρτιο στο ΓεΣΥ οι ποδολόγοι

H συστηματική επίσκεψη σε έναν ποδίατρο-ποδολόγο είναι απαραίτητη ούτως ώστε να γίνει η έγκαιρη πρόληψη επιπλοκών στα πόδια, όπως γάγγραινες και ακρωτηριασμοί

Τον Μάρτιο προγραμματίζει να εντάξει στο ΓεΣΥ τις υπηρεσίες ποδολόγων ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας( ΟΑΥ), επισπεύδοντας τις διαδικασίες μετά τις πιέσεις που δέχεται ο οργανισμός, τόσο από πλευράς των επαγγελματιών υγείας, όσο και από πλευράς των οργανωμένων ασθενών. Το θέμα είχε συζητηθεί τον περασμένο Ιούλιο στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τους βουλευτές να δηλώνουν έκπληκτοι, τόσο σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τους ακρωτηριασμούς διαβητικού ποδιού στην Κύπρο, οι οποίοι είναι τετραπλάσιοι από ό,τι στην ΕΕ, όσο και σε σχέση με την καθυστέρηση στη συμπερίληψη των ποδολογων στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας καταγράφονται περισσότεροι από 4.000 ακρωτηριασμοί διαβητικού ποδιού τον χρόνο, με την πλειοψηφία να σχετίζεται με μη έγκαιρη διάγνωση. Η μη συμπερίληψη του επαγγέλματος των ποδολόγων-ποδιάτρων στον περί ΓεΣΥ νόμο και ο οικονομικός προϋπολογισμός του ΟΑΥ φαίνεται να είναι η βασική αιτία πίσω από την καθυστέρηση της ένταξάς τους ΓεΣΥ.

70 ποδολόγοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμέων Ποδολόγων, δρ Ιωάννης Λουβαρίδης, η απάντηση που είχαν πάρει από τον ΟΑΥ και από τους εκάστοτε υπουργούς υγείας για τον λόγο που το επάγγελμα τους δεν ήταν στο ΓεΣΥ, είναι πως δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά το επάγγελμα, επισημαίνωντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς έχει κατοχυρώθει το επάγγελμα εδώ και 10 χρόνια, και υπήρχε αρκετός χρόνος για να διαβουλευτεί ο ΟΑΥ την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Σημείωσε ωστόσο ότι οι ποδολόγοι δεν ήταν ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του οργανισμού. Σύμφωνα με τον δρα Λουβαρίδη, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και των ποδολόγων μέχρι την ένταξη που θα γίνει τον Μάρτιο. Ερωτηθείς για το σύνολο των ποδολόγων που είναι εγγεγραμμένοι στον Σύλλογο, δήλωσε ότι ανέρχονται στους 70. «Παρ' όλα αυτά», επεσήμανε, «δεν ξέρουμε πόσοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, γιατί εξαρτάται από τον κάθε επαγγελματία αν θα επιλέξει να ενταχθεί στο σύστημα ή όχι», συμπλήρωσε. Όσον αφορά τα περιστατικά που διαχειρίζονται οι ποδολόγοι, ο δρ Λουβαρίδης ανέφερε ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι ποδολόγοι. Μερικά από αυτά είναι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η πλατυποδία, ανισοσκελίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άλλες παραμορφωτικές αρθρίτιδες, διαβητικούς ασθενείς κ.ά. Ερωτηθείς σε ποιες περιπτώσεις ένας διαβητικός ασθενής θα ήταν αναγκαίο να επισκεφθεί έναν ποδολόγο-ποδίατρο, εξήγησε ότι η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα προκαλεί μυοπάθεια και νευροπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι η ροή αίματος στα πόδια, σαφώς και η διαισθητικότητα, είναι μειωμένη. Επίσης, η συστηματική επίσκεψη σε έναν ποδίατρο-ποδολόγο είναι απαραίτητη ούτως ώστε να γίνει η πρόληψη των επιπλοκών στα πόδια, όπως γάγγραινες και ακρωτηριασμοί. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των επισκέψεων που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ, με τον διευθυντή του ΟΑΥ, Αντρέα Παπακωνσταντίνου, να αναφέρει ότι «συμφωνήσουμε με τους ποδολόγους ένα συγκεκριμένο πλαίσιο υπηρεσιών, ένα μικρό κομμάτι, για τα άτομα που είναι διαβητικοί κυρίως, να καλύψουμε κάποιες επισκέψεις και να ξεκινήσουμε δειλά-δειλά να δούμε πώς ανταποκρίνεται ο προϋπολογισμός και να προχωρήσουμε».

«Παραθυράκι» στη νομοθεσία

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο ΟΑΥ έβαλε στόχο την 1η Μαρτίου 2023 να ξεκινήσει η ένταξη, «αλλά πριν να ανακοινώσουμε οτιδήποτε, θα δούμε αν όντως είμαστε έτοιμοι», είπε. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο νόμος του ΓεΣΥ του 2001 καθόριζε τις πέντε ειδικότητες των άλλων επαγγελματιών υγείας και δεν αναφέρονταν μέσα οι ποδολόγοι. Συγκεκριμένα, περιλάμβανε τους κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοπαθολόγους. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το 2001 δεν ήταν κατοχυρωμένοι νομοθετικά οι ποδολόγοι. Επίσης, το 2017 που έγινε η αναθεώρηση του νόμου, στα μεγάλα θέματα του ΓεΣΥ δεν τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η ένταξη των ποδολόγων, αφού ήδη δεν συμπεριλαμβάνονταν στον νόμο. Εντούτοις, ανέφερε ότι «η νομοθεσία έχει ένα παραθυράκι που λέει ότι μπορεί να εντάξουμε και άλλους επαγγελματίες. Δεν μας το απαγορεύει. Εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτούς τους πέντε γιατί υπάρχει και το οικονομικό πλαίσιο, δηλαδή τα ποσοστά εισφοράς για να χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες, τα οποία καθοριστήκαν μόνο στη βάση του να μπουν αυτές οι πέντε ειδικότητες άλλων επαγγελματιών υγείας. Επειδή ήταν και τα πρώτα χρόνια του ΓεΣΥ, είχαμε πολλά ανοικτά μέτωπα και επικεντρωθήκαμε σε αυτούς», είπε, «όμως σταδιακά άρχισε ένας διάλογος για να δημιουργηθεί μία προοπτική, αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, να ενταχθούν και οι ποδολόγοι».