Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Νόμος-προστάτης για τους αστυνομικούς

Νόμος-προστάτης για τους αστυνομικούς

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διερευνά καταγγελίες, οι οποίες, υποβάλλονται ανώνυμα και μπορεί να είναι υποκινούμενες από εγκληματικά στοιχεία.

Πρόταση νόμου που στοχεύει στην προστασία των αστυνομικών από ψευδείς, κακόβουλες και εκδικητικές καταγγελίες ετοίμασαν οι υπηρεσίες της Βουλής εκ μέρους του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Γεωργίου. Η πρόταση νόμου θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής που προγραμματίστηκε για τις 2/11/2023.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργίου εισηγείται την τροποποίηση του περί Αστυνομίας Νόμου ώστε να θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα η συμπεριφορά προσώπου το οποίο εκ προθέσεως παρέχει ψευδή, παραπλανητικά και ανακριβή στοιχεία στην ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Γεωργίου, η πρόταση νόμου «αποσκοπεί στην αποθάρρυνση φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών, οι οποίες, αποσκοπούν στη συκοφάντηση των μελών της Αστυνομίας, προκαλούν προσκόμματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του αστυνομικού σώματος και υποβάλλονται αποκλειστικά για λόγους εκδίκησης κατά των μελών της Αστυνομίας που συμμετέχουν στη σύλληψη προσώπων που κατηγορούνται ή είναι ύποπτα για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

Ποινή φυλάκισης

Με την πρόταση νόμου του Νίκου Γεωργίου προτείνεται η προσθήκη του ακόλουθου εδαφίου στο άρθρο 18 του περί Αστυνομίας Νόμου: «Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως παρέχει στην ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων ή σε πρόσωπο το οποίο διορίζεται από αυτή, πληροφορίες, δεδομένα ή στοιχεία που εν γνώσει του είναι ψευδή, παραπλανητικά ή και ανακριβή ή και αποκρύπτει από την Αρχή ή από πρόσωπο το οποίο διορίζεται από αυτή ουσιώδεις πληροφορίες, δεδομένα ή στοιχεία σχετικά με υπό διερεύνηση υπόθεση ή και προβαίνει σε ψευδή, παραπλανητική ή ανακριβή κατάθεση στην Αρχή ή σε πρόσωπο το οποίο διορίζεται από αυτή αναφορικά με υποτιθέμενη διάπραξη ποινικού ή πειθαρχικού αδικήματος, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης, η οποία, δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000) ή και στις δύο αυτές ποινές».

Πάγιο αίτημα  

Όπως έγραψε χθες ο «Π», αποτελεί πάγιο αίτημα των συντεχνιών των αστυνομικών η ποινικοποίηση των ψευδών καταγγελιών που υποβάλλονται από πολίτες στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Αρχή διερευνά καταγγελίες εναντίον αστυνομικών, οι οποίες, υποβάλλονται ακόμη και ανώνυμα και μπορεί να είναι υποκινούμενες από αλλότρια κίνητρα, ταλαιπωρώντας έτσι επαγγελματικά, οικονομικά και ψυχολογικά μέλη της Αστυνομίας που βρέθηκαν στο στόχαστρο εγκληματικών στοιχείων επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Δέον να σημειωθεί, ότι στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ποινικές διώξεις όταν οι ψευδείς καταγγελίες αφορούν πολίτες και δη αξιωματούχους.