Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Αρμενία σε Χάγη: Ο αποκλεισμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί «εθνοκάθαρση»

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ τη Δευτέρα για «εθνοκάθαρση» μέσω αποκλεισμού της αμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η καταγγελία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης νομικής διαμάχης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες ενεπλάκησαν σε ένα σύντομο πόλεμο για την περιοχή το 2020.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, μια ομάδα Αζέρων έχει αποκλείσει τον μοναδικό δρόμο προς το Καραμπάχ από την Αρμενία για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι παράνομη εξόρυξη που προκαλεί περιβαλλοντική ζημιά.

«Τέτοιες κραυγαλέες πράξεις εθνοκάθαρσης δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή», είπε ο Yeghishe Kirakosyan, εκπρόσωπος της Αρμενίας για νομικά θέματα, στο ΔΔ που εδρεύει στη Χάγη.

«Το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχει πρόθεση να στραγγαλίσει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανεξαρτήτως ανθρωπίνου κόστους».

Η Αρμενία λέει ότι η ορεινή περιοχή των περίπου 120.000 ανθρώπων έχει έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν.

Ζήτησε από το ΔΔ να διατάξει το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τον αποκλεισμό και να εξασφαλίσει την πλήρη διακίνηση αγαθών και φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Αυτό το δικαστήριο είναι η τελευταία ελπίδα για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», πρόσθεσε ο Kirakosyan.

Το Αζερμπαϊτζάν είπε στο δικαστήριο ότι οι ισχυρισμοί ήταν «αβάσιμοι».

«Οι ισχυρισμοί της Αρμενίας για αποκλεισμό διαδηλωτών είναι απολύτως ψευδείς», είπε στους δικαστές ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Μαμάντοφ. Έδειξε στο δικαστήριο στοιχεία για αυτό που είπε ότι ήταν κίνηση κατά μήκος του δρόμου.

«Το μήνυμα του Αζερμπαϊτζάν για τον αρμενικό λαό είναι ένα μήνυμα συμφιλίωσης», πρόσθεσε.

Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση που ακολούθησε στοίχισε περίπου 30.000 ζωές.

Μια άλλη έξαρση βίας το 2020 σκότωσε περισσότερους από 6.500 και έληξε με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που οδήγησε την Αρμενία να εκχωρεί εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της για δεκαετίες.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες του Καυκάσου οδήγησαν το ζήτημα στο ΔΔ, ισχυριζόμενοι ότι είχε παραβιαστεί μια διεθνής σύμβαση για τις διακρίσεις.

Το δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2021 διέταξε τόσο την Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν να αποφύγουν να επιδεινώσουν τη διαμάχη τους.

Το ΔΔ ιδρύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποφανθεί επί των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά δεν διαθέτει πραγματικά μέσα για να επιβάλει τις αποφάσεις του.

Πηγή: ΚΥΠΕ