Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Δράκου: Χρήσιμο εργαλείο η ανάλυση νομοθετημάτων στο βιβλίο «Ex Tempore»

Η συλλογή σε ένα τόμο των βασικότερων νομοθετημάτων όλων των κλάδων του κυπριακού δικαίου, που παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ex Tempore», είπε χθες η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, θα βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή να προβεί σε έγκυρη εις βάθος ανάλυση των νομοθετημάτων, αλλά και γενικά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο.

Μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του νομικού συγγράμματος που ετοίμασε η Δικηγορική εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους & Σια ΔΕΠΕ στη Λεμεσό, είπε ότι αποτελεί ένα πλήρες νομικό έργο μεγάλης αξίας και χρησιμότητας δεδομένου ότι συγκεντρώνει και καταγράφει σε συστηματική βάση τα άρθρα της κάθε ξεχωριστής νομοθεσίας, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη σχετική νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας και την ταυτόχρονη παραπομπή στη σχετική βιβλιογραφία.

Η ταξινόμηση των δικαστικών αποφάσεων κάτω από το αντίστοιχο άρθρο, στο οποίο αναφέρονται, ως επίσης της αντίστοιχης βιβλιογραφίας, όπου αυτή συναντάται, πρόσθεσε, είναι αποκαλυπτική της ευρείας γνώσης των συγγραφέων στα νομοθετήματα που πραγματεύεται το σύγγραμμα και χαρακτηριστική της ορθολογιστικής τους προσέγγισης.

Αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει προωθηθεί και ψηφισθεί σειρά νομοθετημάτων με κύριο στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνο νομοσχέδια αλλά και πολυάριθμα έργα και δράσεις, που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και συμπληρώνουν αυτή την πολύχρονη προσπάθεια.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα είναι η εισαγωγή της τεχνολογίας στα δικαστήρια. Ήδη εφαρμόζεται το πρώτο στάδιο, το λεγόμενο i-justice και αρχές του 2023 παραδίδεται το τελικό σύστημα e-justice, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στην καταχώριση και διαχείριση υποθέσεων ενώ παράλληλος στόχος είναι μέχρι το 2025 να εισαχθεί και η Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών, το Digital Audio Recording. Επίσης, το Υπουργείο προχωρεί και με την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, με τα νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Υιοθετούνται πλέον σύγχρονες αντιλήψεις, όπως είναι το συναινετικό διαζύγιο, το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, η ισότητα μεταξύ των συζύγων και η κοινή επιμέλεια του παιδιού από τους δύο γονείς, αφού τις υφιστάμενες ρυθμίσεις του δικαίου, τις έχουν ξεπεράσει τα νέα κοινωνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων. 

Πηγή: ΚΥΠΕ