Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Κομισιόν καλεί Λευκωσία για το εμπόριο της πράσινης γραμμής

Κομισιόν καλεί Λευκωσία για το εμπόριο της πράσινης γραμμής

Η Κομισιόν θεωρεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας την αύξηση των εμπορικών δεσμών και θέλει να ενταχθούν επιπλέον προϊόντα στον Κανονισμό, αφού η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα βοηθήσει ή καλύτερα θα διευκολύνει την επανένωση του τόπου.

Δεκαεννέα χρόνια μετά την απόφαση εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που είχε και έχει ουσιαστικά να κάνει με την αύξηση του δικοινοτικού εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ελάχιστη ήταν η συμβολή του στην εδραίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπριών και Τουρκοκυπρίων. Η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την προώθηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής είναι πως η εδραίωση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα ενισχύσει τόσο τις εμπορικές όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε η συμφιλίωση και η προσέγγιση να είναι πιο εύκολη με απώτερο στόχο την επίλυση και του κυπριακού προβλήματος.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει το τ/κ «εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο» από το 2004 μέχρι και το τέλος του 2021, οι συνολικές πωλήσεις από τις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές προς τις ελεύθερες περιοχές ανέρχονταν στα 79,2 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, κάτι περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ το έτος. Τα εμπορικά αποτελέσματα αναμφίβολα είναι απογοητευτικά με βάση τις αρχικές επιθυμίες της ΕΕ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Κομισιόν έχει ζητήσει πρόσφατα την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μέσω της διεύρυνσης των προϊόντων που βρίσκονται στη λίστα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Η Κομισιόν θεωρεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας την αύξηση των εμπορικών δεσμών και θέλει να ενταχθούν επιπλέον προϊόντα στον Κανονισμό, αφού η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα βοηθήσει ή καλύτερα θα διευκολύνει την επανένωση του τόπου.

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην τηλεόραση του Σίγμα ο διευθυντής γραφείου του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Φωτίου, ανέφερε πως ο εμπορικός κατάλογος των προϊόντων έχει πρόσφατα διευρυνθεί με πλαστικά, χάρτινα κουτιά που χρησιμοποιούνται για φαγητό, ταχίνι, μαρμελάδα, ελαιόλαδο, χαρουπόμελο, ενώ σύντομα θα περιλαμβάνονται και οι ελιές και οι χυμοί. Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε ανοικτή γραμμή με την Κομισιόν όπου γίνονται και οι ανάλογες διαβουλεύσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που υπάρχουν για το 2022, ο όγκος του εμπορίου ανέρχεται πλέον στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ παλαιότερα ήταν γύρω στα 5,5 με 6 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση πληροφόρηση του «Π» από αρμόδιες κοινοτικές πηγές, μας αναφέρθηκε πως η Κομισιόν ζητούσε εδώ και αρκετά χρόνια την αύξηση των προϊόντων που εμπορευόμαστε μεταξύ μας. Ωστόσο, υπήρχαν διάφορες αντιδράσεις και παράπονα από επιχειρηματικές ομάδες οι οποίες βλέπουν ως απειλή στα οικονομικά συμφέροντά τους την οποιαδήποτε εμπορική αλληλεπίδραση μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα λειτουργήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των ελληνοκυπριακών επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το πρόβλημα και οι ανησυχίες δεν ευσταθούν καθώς γίνονται έλεγχοι τόσο από ειδικούς της ίδιας της Κομισιόν, όσο και από τις αρχές της Δημοκρατίας, όταν τα τ/κ προϊόντα διέρχονται το οδόφραγμα.

Ανησυχεί το ΚΕΒΕ

Σημειώνεται πως μετά τις κινήσεις της Κομισιόν για διεύρυνση των εμπορικών προϊόντων στη βάση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) έχει αποστείλει επιστολή τόσο στον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, όσο και στην υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, στην οποία καταγράφονται οι ανησυχίες τους για τα προϊόντα τα οποία έχουν εισέλθει στον κατάλογο. Στην επιστολή του το ΚΕΒΕ αναφέρεται σε «πιέσεις» προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων, τα οποία θα διακινούνται μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στο ΚΕΒΕ το χαρτί και οι πλαστικές συσκευασίες συντήρησης τροφίμων, αλλά και οι χάρτινες συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα. Οι ανησυχίες του ΚΕΒΕ εδράζονται στη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το επιμελητήριο, οι πρώτες ύλες για παραγωγή των πλαστικών προέρχονται από χώρες που επιβάλλονται δασμοί αντι-ντάμπιγκ σε επίπεδο ΕΕ και οι οποίοι δεν εφαρμόζονται στις κατεχόμενες περιοχές και την Τουρκία. «Επιπρόσθετα, υπάρχει πιθανότητα οι πρώτες ύλες να προέρχονται από τρίτες χώρες όπου έχει επιβληθεί εμπάργκο διακίνησης προϊόντων - συναλλαγών από την ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία και η Συρία», επισημαίνει το ΚΕΒΕ. Το ΚΕΒΕ καταλήγει αναφέροντας πως για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η καταπάτηση ευρωπαϊκών νομοθεσιών και ρυθμίσεων, θα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα προϊόντα που θα διακινούνται. Το επιμελητήριο σημειώνει πως λαμβάνει μηνύματα προβληματισμού και ανησυχίας από μέλη του και ιδιαίτερα από όσα επιχειρηματικά του μέλη επηρεάζονται άμεσα από τη διεύρυνση των εμπορικών προϊόντων, στη βάση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.