Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIFE-Foodprint- Αλλαγή στην συμπεριφορά καταναλωτών

Ελαφρώς ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα της 2ης κύριας ποσοτικής έρευνα, γύρω από την μείωση σπατάλης τροφίμων, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που ολοκληρώθηκε το Καλοκαίρι, στα πλαίσια του έργου LIFE – FOODPRINT «Awareness – raising campaign to prevent and manage food waste among consumers, the food and hospitality industries».

Στο σχετικό έργο συντονιστής της εκστρατείας είναι το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και η έρευνα αφορούσε τις συνήθειες και αντιλήψεις των καταναλωτών σχετικά με τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση του «ΣΙΓΜΑ» και στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο με τον Αντρέα Δημητρόπουλο, την 1η Φεβρουαρίου 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος, της «Parpounas Sustainability Consultants», Κυριάκος Παρπούνας, οι συνήθειες των Κυπρίων φαίνεται να αρχίζουν σιγά-σιγά να αλλάζουν προς την σωστή κατεύθυνση.

Όπως είπε: «Οι 8 από τις 16 ερωτήσεις της 2ης κύριας έρευνας ήταν ίδιες με την 1η κύρια έρευνα η οποία διεξήχθη την περίοδο 21 - 23 Οκτωβρίου 2020, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σχετική σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο ερευνών για να διαφανεί κατά πόσον έχουν αλλάξει οι συνήθειες και αντιλήψεις των καταναλωτών στην ενδιάμεση περίοδο του έργου. Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

Συνοπτικά η 2η έρευνα υποδεικνύει μία καλύτερη εικόνα ως προς τις συνήθειες και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων αλλά τα κύρια συμπεράσματα είναι παρόμοια με την 1η έρευνα. Πιο κάτω η ανάλυση των κοινών ερωτήσεων μεταξύ της έρευνας 2020 και 2022 και μετέπειτα τα συμπεράσματα των επιπρόσθετων νέων ερωτήσεων της έρευνας του 2022».

Ο κύριος Παρπούνας εξήγησε πως οι καταναλωτές πιστεύουν πως αν φυλάξουν φαγητό της προηγούμενης μέρας για κατανάλωση την επομένη, θα αλλάξει η γεύση, ή θα χαλάσει, ωστόσο ο κύριος Παρπούνας είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μπορούμε κάλλιστα να φυλάξουμε φαγητό για την επομένη μέρα. Καθώς και να το δώσουμε σε άλλα άτομα που το έχουν ανάγκη ή σε κατοικίδια.

Αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία πλατφόρμας τροφίμων οι επιχειρήσεις τροφίμων και επισιτιστικής βιομηχανίας που έχουν περίσσευμα τροφίμων, μπορούν να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων μέσω της εγγραφής τους στην πλατφόρμα του έργου «Life FOODPrint» στον σύνδεσμο https://foodprintcy.eu/collaboration-platform/el/donor-registration/

Τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν περισσευούμενα τρόφιμα και φαγητό στην επιχείρηση τους ή οπουδήποτε αλλού, τα οποία επιθυμούν να προσφέρουν σε άπορες οικογένειες, μπορούν να το πράξουν μέσω του δικτύου συνεργασίας για Κοινωνική Δωρεά Τροφίμων, δηλαδή την Πλατφόρμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο: