Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Μαρτυρίες για ιατρική αμέλεια και αδιαφορία για τη σορό 25χρονου Ινδού

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποβίωσε ένας 25χρονος Ινδός και η διαχείριση της σορού του μετά τον θάνατο δημιουργούν εύλογες υποψίες για ιατρική αμέλεια, αλλά και για αδιαφορία, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του αλλοδαπού

Τη διενέργεια ποινικής ανάκρισης για τον θάνατο 25χρονου Ινδού υπηκόου, τον Απρίλιο του 2020, ζητάει ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια, αφήνοντας να νοηθεί ότι ο θάνατος προήλθε από ιατρική αμέλεια, ενώ ο χειρισμός που ακολούθησε ήταν τουλάχιστον αμελής, ενδεχομένως, γιατί το θύμα ήταν αλλοδαπός από την Ινδία. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί θανατική ανάκριση, κάτι που η πλευρά της οικογένειας του θύματος θεωρεί ως μη ενδεδειγμένη διαδικασία, καθώς, κατά την άποψή της, υπάρχουν στοιχεία για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και θα έπρεπε να διαταχθεί ποινική ανάκριση εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.

Τον άφησαν να μουχλιάσει!

Η υπόθεση είναι πραγματικά μακάβρια και κάποια στοιχεία που τη συνθέτουν δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για τον χειρισμό της. Μετά τον θάνατο του 25χρονου Sigh Kulwinder στις 20 Απριλίου 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η σορός παρέμεινε στο νεκροτομείο για 1,5 μήνα μέχρι να γίνει νεκροτομή. Σύμφωνα με καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας, διαπιστώθηκε πως λόγω κακής συντήρησης «παρουσίαζε μύκητες (μούχλα) σε όλο το πρόσωπο, τη γλώσσα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα, λαιμό, αυχένα, στο τριχωτό της κεφαλής και στην πλάτη. Συνέπεια της κακής συντήρησης της σορού, καθώς και του χρονικού διαστήματος από τον θάνατο, δυνατό να έχουν αλλοιωθεί οι ιστοί και κατ’ επέκταση να μην προκύψουν τα ορθά αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα της πάρα πολύ κακής συντήρησης της σορού, κατά τη νεκροψία οι ιατροδικαστές που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατέστη δυνατό να λάβουν οφθαλμικό υγρό, διά το λόγο ότι επήλθε πλήρης αφυδάτωση και καταστροφή των οφθαλμών, στοιχείο το οποίο ενδιαφέρει την έρευνα.

Πέραν του πιο πάνω γεγονότος, από τη νεκροψία οι ιατροδικαστές που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία πήραν δείγμα αίματος για να σταλεί στο Κρατικό Χημείο για τοξικολογικές εξετάσεις, το αποτέλεσμα του οποίου ενδέχεται να είναι αλλοιωμένο, και υπεύθυνη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Παραδοχή Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο υγείας παραδέχθηκε την κακή συντήρηση της σορού και σε επιστολή, ημερομηνίας 31/7/2020, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ενόψει της πανδημίας Covid-19, οι νεκροτομές μέχρι το τέλος Μαΐου (2020) περιορίστηκαν μόνο στους εγκληματικούς και βίαιους θανάτους. Ως εκ τούτου, κατόπιν επιθυμίας μίας εκ των θεραπόντων ιατρών του θανόντα για διενέργεια νεκροτομής, η σορός του μ. Sigh Kulwinder παρέμεινε για ενάμιση περίπου μήνα εκτός κατάψυξης, εν αναμονή της απόφασης για νεκροψία. Τελικά η νεκροψία πραγματοποιήθηκε κατόπιν παρέμβασης της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, όπου κατά την ιατροδικαστική έρευνα διαπιστώθηκε η πολύ κακή κατάσταση της σορού στους ψυκτικού θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας».

Ευθύνες για τον θάνατο

Πλημμελής, τουλάχιστον, φαίνεται να ήταν και ο χειρισμός της κατάστασης του 25χρονου Ινδού πριν από το θάνατό του.

Κατά τη διενέργεια της θανατικής ανάκρισης κατατέθηκε ένορκη δήλωση του ανώτερου υπαστυνόμου Μενέλαου Αντωνίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Περαιτέρω, σύμφωνα με τη δρα Α.Ι. υπάρχουν σωρεία παραλείψεων από την πλευρά της αναισθησιολόγου και είναι της γνώμης πως αν ο θανόντας δεν κοιμόταν κατόπιν της χορήγησης των φαρμάκων αναισθησίας από την αναισθησιολόγο, όπως ζητήθηκε από την ίδια, και παρέμενε ξύπνιος, δεν θα επερχόταν ο θάνατος του Kulwinder Singh».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 25χρονου Ινδού ισχυρίζεται ότι, και μόνο με βάση αυτή τη μαρτυρία, θα έπρεπε, πέραν της θανατικής ανάκρισης, να συλλεγεί και άλλο μαρτυρικό υλικό και να εξεταστεί και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Δεν είχαν στηθοσκόπιο

Μεταξύ των πολλών που κατατέθηκαν για τις συνθήκες θανάτου του αλλοδαπού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση της ΩΡΛ κλινικής του ΓΝ Λάρνακας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ζητήθηκε από την αναισθησιολόγο να ακροαστεί τον ασθενή, αλλά δεν είχε το στηθοσκόπιό της στην αίθουσα. Ζητήθηκε ινοπτικό βρογχοσκόπιο, το οποίο επίσης δεν βρισκόταν στην αίθουσα, η οποία να σημειωθεί ήταν σφραγισμένη με κολλητική ταινία λόγω της Covid-19. Όταν άνοιξαν τη χειρουργική αίθουσα, μπήκε η υπεύθυνη νοσηλεύτρια βάρδιας και ο δρ Κ, γενικός χειρούργος, και έγινε διενέργεια κάρπα. Ο δρ Κ. αφαίρεσε τον τραχειοσωλήνα και τον επανατοποθέτησε, αλλά ο ασθενής είχε ήδη αποβιώσει».

Θέλουν και άλλα στοιχεία

Ο δικηγόρος Πιέρος Ζαπούνης, με επιστολή του είχε θέσει υπόψη της Νομικής Υπηρεσίας όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τον χειρισμό της υπόθεσης του 25χρονου Ινδού, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι αν ήταν Κύπριος και όχι αλλοδαπός από ασιατική χώρα, ίσως τύγχανε άλλης αντιμετώπισης.

Η Νομική Υπηρεσία, με επιστολή ανώτερου δικηγόρου, θεώρησε ως μη επαρκή τα στοιχεία για διεξαγωγή ποινικής έρευνας για ανθρωποκτονία και ζήτησε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση της θανατικής ανάκρισης η οποία συνεχίζεται, αν και έχουν περάσει πέραν των 2,5 ετών από τον θάνατο.

Ο Π. Ζαπούνης, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως με βάση τις μαρτυρίες «αναμέναμε το λιγότερο από την Αστυνομία, ως όφειλε να κάνει, να προβεί άμεσα στη σύλληψη των εμπλεκομένων ατόμων προς διερεύνηση των ισχυρισμών τους στη βάση διερεύνησης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Ο σκοπός της ορθής εκτίμησης από την Αστυνομία και άμεσης σύλληψης υπόπτων ατόμων, μεταξύ άλλων, είναι και η διαφύλαξη και αποτροπή καταστροφής οποιασδήποτε μαρτυρίας για το αδίκημα το οποίο διερευνάται».