Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε τη Δευτέρα να δοθεί πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι κάτι αυτοκτονικό», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία, όπου παρευρέθηκε στην Τελετή Μνήμης Ειρήνης στη Χιροσίμα το Σάββατο για την 77η επέτειο από την πρώτη ατομική βόμβα που έπεσε στον κόσμο.

Η Ουκρανία είπε ότι ο νέος ρωσικός βομβαρδισμός το Σάββατο προκάλεσε ζημιά σε τρεις αισθητήρες ακτινοβολίας και τραυμάτισε έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια - το δεύτερο χτύπημα σε διαδοχικές ημέρες στο σημείο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ασκεί «πυρηνική τρομοκρατία» που θα δικαιολογούσε περισσότερες διεθνείς κυρώσεις, αυτή τη φορά στον πυρηνικό τομέα της Μόσχας.

«Δεν υπάρχει έθνος στον κόσμο που θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλές όταν ένα τρομοκρατικό κράτος επιτίθεται σε πυρηνικό εργοστάσιο», είπε ο Ζελένσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.
Οι τοπικές ρωσικές αρχές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το σημείο με πολλαπλούς πυραύλους, καταστρέφοντας διοικητικά κτίρια και μια περιοχή κοντά σε μια αποθηκευτική εγκατάσταση.

«Οι Ουκρανοί εθνικιστές εξαπέλυσαν επίθεση πυροβολικού στο έδαφος του συγκεκριμένου σημείου στις 5 Αυγούστου. Δύο γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης και ένας αγωγός νερού υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού. Μόνο χάρη στις αποτελεσματικές και έγκαιρες ενέργειες του ρωσικού στρατού, όσον αφορά την κάλυψη της πυρηνικής εγκατάστασης, η κρίσιμη υποδομή της δεν επηρεάστηκε», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Τα γεγονότα στην Ζαπορίζια έχουν θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα. Ο Γκουτέρες είπε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χρειάζεται πρόσβαση στο εργοστάσιο. «Υποστηρίζουμε πλήρως τη ΔΟΑΕ σε όλες τις προσπάθειές της σε σχέση με τη δημιουργία των συνθηκών σταθεροποίησης του εργοστασίου», τόνισε.

Δύο ακόμη πλοία με σιτηρά αποπλέουν από την Ουκρανία

Στο μεταξύ, δύο ακόμη πλοία, που μεταφέρουν καλαμπόκι και σόγια, αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα δέκα από τότε που το πρώτο πλοίο απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία για το ξεμπλοκάρισμα των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Το Sacura, που αναχώρησε από το Γιούζνι, μεταφέρει 11.000 τόνους σόγιας στην Ιταλία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, ενώ το Arizona, που έφυγε από το Τσορνομόρσκ μεταφέρει 48.458 τόνους καλαμποκιού στο Ισκεντερούν, στη νότια Τουρκία.


Tέσσερα πλοία που έφυγαν από την Ουκρανία την Κυριακή αναμένεται να αγκυροβολήσουν κοντά στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Δευτέρας και επιθεωρηθούν την Τρίτη.

Η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών επιβλέπεται από Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ.

Το Razoni, το οποίο ήταν το πρώτο πλοίο που αναχώρησε, επρόκειτο να φτάσει στον Λίβανο την Κυριακή, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιχνηλάτη πλοίων Refinitiv.

Βρετανία: Η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει νάρκες κατά προσωπικού στο Ντονμπάς
Την ίδια ώρα η Βρετανία προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν νάρκες κατά προσωπικού κατά μήκος των αμυντικών τους γραμμών στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Στο Ντόνετσκ και το Κραματόρσκ, η Ρωσία έχει πολύ πιθανό να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει διάσπαρτες νάρκες κατά προσωπικού PFM-1 και PFM-1S, κοινώς αποκαλούμενες «νάρκες πεταλούδες», ανέφερε στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.


Πρόκειται για «βαθιά αμφιλεγόμενα όπλα, που δεν κάνουν διακρίσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Πηγή: huffingtonpost.gr