Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Plastik kullanımının kaldırılacak olması ile ilgili uzmanların görüşleri…

Çevre Koruma Dairesi, saplı plastik poşetler ve tek kullanımlık plastiklerin kullanımının yasaklanmasının ardından, ambalajların toplanıp geri dönüşümünü sağlamayı hedefliyor.

Plastik atıkların azaltılması için saplı plastik torbalar ve tek kullanımlık plastiklerin kullanımı yasaklanıyor. Yasaklamalarla ilgili tüzükler ise 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Konu ile ilgili kişiler Kıbrıs Postası’na konuştu...

PROF. DR. ŞERİFE GÜNDÜZ: “PLASTİK KULLANIMININ KALDIRILMASI, ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

Prof. Dr. Şerife Gündüz, bu değişimin dünyada yaşanan bir değişim olduğunu belirterek, “Ülkemiz için önemli bir adım” diyerek geçiş dönemlerinin biraz sıkıntılı ama gelecek için önemli olduğuna dikkat çekti.

“Avrupa 2021, Yeni Zelanda 2021, Güney Kıbrıs 2022, İngiltere ise Ocak 2023 de tek kullanımlık plastikleri yasakladı” ifadelerini kullanan Gündüz, özellikle AB’de bu ürünlerin çöpün yüzde 20’sini oluşturduğundan bahsetti.

Bu uygulamanın belediyelere de kolaylık sağlayacağından söz edildiğini bildiren Gündüz, “Ülkemiz için bu veriler elimizde yok fakat bizim ülkede de plastik kirliliği çok yüksek” dedi.

KARŞIYAKA GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ KOORDİNATÖRÜ TUĞBERK EMİRZADE: “BİRÇOK ÜLKEDE TEK KULLANIMLIK PLASTİKLER YASAKLANIYOR”

Karşıyaka Geri Dönüşüm Projesi Koordinatörü Tuğberk Emirzade, “Plastiklerin çevreye olan zararı biliniyor birçok ülkede de tek kullanımlık plastikler yasaklanıyor” dedi.

Çatal, bıçak kullanımında alternatiflere geçilmesi gerektiğini belirten Emirzade, bu yanlış plastik kullanım alışkanlığının iyi yöne çevrilmesi gerektiğine değindi.

BİYOLOGLAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMALAR SORUMLUSU VURAL YILMAZ: “PLASTİKLER ÇEVRE SORUNLARINI OLUMSUZ ETKİLER”

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eğitim ve Araştırmalar Sorumlusu Vural Yılmaz, bu uygulamayı desteklediklerini kaydederek, “Plastikler çevre sorunlarını olumsuz etkiler” dedi.

Bir iki faktörünse kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Yılmaz, “Ansızın bu uygulamaya nasıl geçilecek?” sorusunu sordu.

Avrupa ülkelerinde 10 sene önceden alt yapı hazırlığı yapıldığını dile getiren Yılmaz, ‘yerine ne kullanılacağının belirlenmesi’ gerektiğini söyledi.

Yılmaz, KKTC’de kısa sürede alternatif oluşturulup oluşturulmadığından haberleri olmadığını ifade etti. Haricinde çevreye verdikleri zararın zaten aşikar olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Bu bizi mutlu eder ama kademeli bir geçiş sağlanmalı piyasa tökezleyebilir” dedi.

KUŞKOR BAŞKANI DAMLA BETON: “ŞİKAYET EDECEK KİŞİLER BİLE MUTLU OLACAK”

Kuşkor Başkanı Damla Beton, Çevre Koruma Dairesi’nin ilk olarak naylon poşetlere ilk adım olarak ücretlendirme getirdiğini ama gerisinin gelmediğini dile getirdi.

Beton, ücretlendirme uygulamasının naylon poşet kullanımında bariz düşüşe neden olduğunu ama TL’nin değer kaybetmesiyle marketlerin de uymamasıyla etkisiz hale geldiğine dikkatleri çekti.

“ŞİKAYET EDECEK KİŞİLER BİLE MUTLU OLACAK”

Bunun çok iyi bir adım olduğunu düşündüğünden bahseden Beton, “Şu anda verilecek karara şikayet edecek kişilerin bile belli süre sonra çevredeki değişimden mutlu olacağını düşünüyorum” dedi.

Beton, dünyanın her yerinde bu değişimin yaşandığının da altını çizdi. Beton, “Ücretlendirme haberi bunun habercisiydi, önlemleri alınmalıydı...” diyerek, iki karar arasına uzun zaman girdiği için sıfırdan karar alınmış gibi göründüğünü ifade etti.

Bunun gecikmiş bir karar olduğundan bahseden Beton, “Bu bir başlangıç, dahası da gelmeli” dedi.