Cyprus
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Τουρκία: Κριτική στην αντιπολίτευση - «Θέλει να αναβιώσει το σχέδιο Ανάν;»

Μία συζήτηση στα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ έχει ξεκινήσει στην Τουρκία σχετικά με το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Εθνική Συμμαχία (ο συνασπισμός των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης) στο Κυπριακό μετά τη δημοσιοποίηση του Προγράμματός του.

Ρεπορτάζ στην σε μία από τις μεγαλύτερες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Τουρκίας,  ΧαμπέρΤουρκ, με τίτλο «Το τραπέζι των 6 υποδεικνύει το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο;» σχολιάζει τη διατύπωση που εμπεριέρχεται το προγραμματικό κείμενο της αντιπολίτευσης ότι «για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, θα προστατεύσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και των Τ/Κ και θα διασφαλίσουμε την κυρίαρχη πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων».

Το άρθρο αναφέρει ότι η φράση «πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων», προκάλεσε την αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο κι αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικιστές.

«Είδα τη χρήση αυτής της έκφρασης ως υπενθύμιση της γραμμής του Σχεδίου Ανάν», γράφει η πολιτική αναλυτής, Ναγκεχάν Αλτσί.

«Άραγε το τραπέζι των 6 υπόσχεται τώρα να ανοίξει τον δρόμο για μια τέτοια πρωτοβουλία στην Κύπρο; Σήμερα, και οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από αυτό το σημείο, αλλά ένας σημαντικός αριθμός T/K εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτό το σχέδιο.

Έθεσα την ερώτηση αυτή στον κ. Αχμέτ Εροζάν, Tούρκο πρέσβη ε.τ. και αντιπρόεδρο του Καλού Κόμματος IYI (Μεράλ Ακσενέρ), ο οποίος προετοίμασε το κομμάτι εξωτερικής πολιτικής του κειμένου εκ μέρους του κόμματος IYI, και στον κ. Αμπντουραχμάν Μπιλγκίτς, Tούρκο πρέσβη ε.τ. και αντιπρόεδρο του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου Deva (Αλί Μπαμπατζάν).

Ο Εροζάν δήλωσε: “Δεν υποδεικνύουμε το σχέδιο Ανάν ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο, δεν είμαστε υπέρ της επιβολής οποιασδήποτε λύσης. Θέλουμε οι Τ/Κ να βάλουν τα κεφάλια τους κάτω και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον τους”.

Ο κ. Αχμέτ υπογράμμισε ότι δεν μιλούσε εκ μέρους του τραπεζιού των 6, αλλά εξέφραζε τις δικές του ερμηνείες. “Θα ήθελα να κάνω μια σημείωση εδώ, αλλά αυτό που επισημαίνεται στο κείμενο είναι ακριβώς το πλαίσιο που περιγράφει ο κ. Εροζάν”.

Πρόσθεσε τα εξής: “Είναι προφανές ότι η ακραία παρεμβατική στάση της Τουρκίας δεν διευκολύνει τη λύση. Πιστεύουμε ότι η βούληση και οι προσδοκίες των Τ/Κ είναι επίσης σημαντικές για τη λύση της εθνικής υπόθεσης”.

«Δεν προτάσσουμε το σχέδιο Ανάν»

Ο Αμπντουραχμάν Μπιλγκίτς, αντιπρόεδρος του κόμματος Deva, δήλωσε ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να παραπέμψουν στο σχέδιο Ανάν.

“Αυτό είναι ένα κείμενο συναίνεσης. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και διαβούλευση με την ΤΔΒΚ, αλλά η διαφορά από το Σχέδιο Ανάν είναι ότι χρησιμοποιούμε τον όρο κυρίαρχος. Στο Σχέδιο Ανάν υπήρχε η έκφραση ‘διαπραγμάτευση σε ισότιμο επίπεδο’”.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Προτείνει το τραπέζι των έξι κομμάτων μια λύση δύο κρατών ή μια ομοσπονδία ή συνομοσπονδία; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί «κυρίαρχη πολιτική ισότητα» σε μια λύση δύο κρατών;

Απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές, ο κ. Μπιλγκίτς έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

“Τελικά, υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Μόνο εμείς αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ, και πρέπει να γίνει προσπάθεια για την αναγνώρισή της και σε άλλα μέρη, να αντανακλώνται οι επιθυμίες των Τ/Κ στη διαδικασία και να λαμβάνεται υπόψη η νέα δυναμική με την πρόοδο της διαδικασίας. Η Κίνα και η Ρωσία ενδιαφέρονται τώρα επίσης για την ανατολική Μεσόγειο. Οι στρατηγικές ισορροπίες εδώ έχουν αλλάξει. Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν υπό το φως των νέων συνθηκών”.

Ο Αμπντουραχμάν Μπιλγκίτς έδωσε επίσης μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:

“Ως κόμμα Deva, δεν είμαστε υπέρ ιδεολογικών προσεγγίσεων. Δεν μπορείτε να δείτε τη λέξη ‘Υπόθεση’ [σσ. κατά το Τ/‘εθνική υπόθεση’] πουθενά στα σχέδια δράσης μας, αλλά υπάρχει μόνο μία εξαίρεση σε αυτό, και αυτή είναι η Κύπρος. Μόνο στην Κύπρο είπαμε αυτό πρόκειται για εθνική υπόθεση. Και αυτή η έκφραση περιλαμβάνεται στο κοινό κείμενο. Τελικά, το σημαντικό είναι να επιλυθούν τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων. Το ίδιο λέμε και στο Αιγαίο. Πρέπει να εξελιχθεί μια διαδικασία όπου θα μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε, όχι να κυριαρχείται από παρενοχλήσεις πλοίων και προκλήσεις, αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με βούληση μόνο από την μία πλευρά. Υπάρχει μια έκφραση που εμείς οι του Εξωτερικών χρησιμοποιούμε συχνά, ότι χρειάζονται δύο άτομα για να χορέψουν τανγκό. Είναι σημαντικό να έχει και η άλλη πλευρά αυτή την πρόθεση”».