Greece

Τριμερής συμφωνία Τουρκίας - Μάλτας - Σάρατζ για την προώθηση των σχέσεών τους

Η Τουρκία, η Μάλτα και η Λιβύη συμφώνησαν την Πέμπτη να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία, να διευκολύνουν την επιστροφή μαλτέζικων και τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και να επαναλάβουν τις πτήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μαλτέζος ομόλογός του Εβαρίστ Μπαρτόλο και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, για να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα και τις τριμερείς τους σχέσεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των νοτίων συνόρων της Λιβύης και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, σημειώνοντας ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για την ίδια τη Λιβύη.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Μάλτα –χώρα-μέλος της ΕΕ- εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία που έχει η συμμετοχή της ΕΕ στην «αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης, με το να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των προσπαθειών και της συνεργασίας για τη μετατροπή των συμφωνιών σε συγκεκριμένα και πρακτικά σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου και ο Μπαρτόλο υπογράμμισαν την υποστήριξή τους προς την Τρίπολη, λέγοντας: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και η σταθερότητα και η ασφάλεια της Λιβύης έχουν μεγάλη σημασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, κατά την οποία συνυπογράφηκε συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που οδηγούν στη δημιουργία και οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα προς τη γείτονα χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξοργισμένη η Τουρκία: Στέλνει ξανά το Στόλο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και... ανοίγει πυρ

Football news:

Frank de Boer led the Netherlands national team. Contract - for 2 years
PSG boss faces jail: Swiss Prosecutor asks for 28 months for bribing FIFA Secretary General
Milan defender Duarte contracted coronavirus
Real Madrid may pay around 100 million euros for Mbappe if he does not extend his contract with PSG
Flick about the UEFA super Cup: We have to play our best if we want to win the trophy. We are waiting for a difficult match
The Macedonian journalist was upset that he did not have time to talk to Mourinho. Jose returned and promised a photo for the sake of his late father
Fati's compensation increased to 400 million euros. He will play for Barca under number 22