Greece
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Μητσοτάκης στο δείπνο ΕΚΤ: «Η Ελλάδα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη»

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε , μεταξύ άλλων, πως οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζονται σθεναρά από την ταχεία βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και τόνισε ότι «έχουμε ήδη επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας το 2023 και το 2024 προβλέπεται να είναι ένα από τα μικρότερα ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου».

Όπως είπε, «τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, από περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης σε περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ σήμερα, επίπεδο παραπλήσιο με αυτό των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της ευρωζώνης», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η βάση των εξαγωγών μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία, καθώς κατανέμεται ισομερώς μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών αγαθών. Η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο σε έναν κλάδο, δεν εξαρτάται μόνο στο τουρισμό», επισήμανε.

Τόνισε εξάλλου πως η εισροή ξένων κεφαλαίων παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, «καθώς είναι καίριας σημασίας για την κάλυψη του επενδυτικού κενού των προηγούμενων ετών, που βαίνει μειούμενο αλλά υπάρχει ακόμα».

Εκτίμησε μάλιστα πως «είμαστε τώρα σε θέση να μετατρέψουμε αυτό το μειονέκτημα σε ευκαιρία» και πρόσθεσε πως «η υψηλή αναμενόμενη κερδοφορία που εμφανίζει η Ελλάδα ως οικονομία που συγκλίνει προς τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με τη νομισματική προβλεψιμότητα που προσφέρει η απαράμιλλη αξιοπιστία της πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό, ο υψηλός βαθμός πολιτικής σταθερότητας που απολαμβάνει πλέον η χώρα μας, καθιστούν την οικονομία μας έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για εγχώριους και ξένους επενδυτές».

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ωστόσο ότι «μπροστά μας έχουμε πολύ σκληρή δουλειά» και τόνισε ότι στο υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργός «θα δείτε πολύ περισσότερη δουλειά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας την ανάλυση big data, έμφαση στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα και με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Alpha, κάλεσε κι άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στρέψουν το βλέμμα τους στις ελληνικές τράπεζες και σχολίασε: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για εμάς: μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα να δείξει το ενδιαφέρον της για μία ελληνική τράπεζα. Φαίνεται ότι όντως έχουμε κάνει κύκλο 180 μοιρών.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε όμως και πολιτικά «ένα θετικό μήνυμα και για την Ευρώπη» όπως είπε. «Εσείς είστε τραπεζίτες και εμείς είμαστε πολιτικοί. Και αν θέλατε απόδειξη ότι κεντρώοι πολιτικοί μπορούν να κερδίζουν και πράγματι κερδίζουν εκλογές ενάντια στον λαϊκισμό, πάρτε εμάς ως παράδειγμα. Για δύο διαδοχικές θητείες ο ελληνικός λαός επέλεξε το δρόμο της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντί του δρόμου του χάους και του λαϊκισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις