Greece
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΣΧΕΣΗ ΧΑΜΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ; ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ή ΟΜΑΔΑ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ;

Την ημέρα των ταυτόχρονων επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ηγέτης της Χαμάς Χανιγιέ τέλεσε προσευχή ευγνωμοσύνης σε μια αίθουσα με τουρκική σημαία, η οποία έφερε στην ημερήσια διάταξη τους ισχυρισμούς ότι ο ηγέτης της Χαμάς βρισκόταν στην Τουρκία.

Η τουρκική πολιτική χωρίζεται στα δύο σχετικά με τη Χαμάς. Η Χαμάς, η οποία είναι μια «ομάδα μουτζαχεντίν» για τον Ερντογάν, είναι μια «τρομοκρατική οργάνωση» για τον αρχηγό του Κόμματος İYİ Akşener. Θα προκαλέσουν διπλωματική κρίση οι δηλώσεις Ερντογάν για το Ισραήλ και τη Χαμάς στην τελευταία ομιλία του στην ομάδα; Ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη συνεχίζονται, υπάρχουν δύο άκρα στην αξιολόγηση της θέσης της Χαμάς στην τουρκική πολιτική σκηνή και των επιθέσεων που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου.

Ισλαμικά κινήματα στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που τα εκπροσωπούν

Ενώ το AKP, το Κόμμα Saadet, το Κόμμα του Μέλλοντος ορίζουν τη Χαμάς ως οργάνωση «αντιστασιακών μουτζαχεντίν», τα αντιπολιτευόμενα πολιτικά κόμματα İYİ Party και CHP παραμένουν μακριά από τη Χαμάς. Η Akşener ανακοίνωσε επίσης ότι βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Προσέγγιση Ερντογάν – Χαμάς

Οι σχέσεις Χαμάς-Τουρκίας έγιναν ακόμη πιο ισχυρές κατά την περίοδο του Ερντογάν. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιέ πήγαινε κατά καιρούς στην Τουρκία και συναντιόταν τόσο με τον Ερντογάν όσο και με κρατικούς αξιωματούχους. Έζησε μάλιστα για λίγο στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρυθείσα από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι σχέσεις της Χαμάς με την Τουρκία συνεχίστηκαν σύμφωνα με την πολιτική θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του λαϊκού κινήματος στην Αίγυπτο κατά την Αραβική Άνοιξη και το στρατιωτικό πραξικόπημα που ακολούθησε, το AKP τάχθηκε στο πλευρό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Υποστήριξε επίσης οργανώσεις κατά τις γραμμές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τόσο πολύ που ο ηγέτης της Χαμάς Χανιγιέ ήρθε ακόμη και στο κοινοβούλιο και παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας του AKP.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Δεν είναι σαφές πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες εξομαλύνθηκαν χρόνια μετά το Mavi Marmara και τις επιθέσεις «Πλημμύρα Άκσα» που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μετά το τελευταίο ξέσπασμα του Ερντογάν. Γιατί, στα μάτια του Ισραήλ, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που πρέπει να καταπολεμηθεί μέχρι τέλους και ακόμη και να καταστραφεί. Υποστηρίχθηκε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιέ βρισκόταν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν άμαχοι. Πλάνα από την προσευχή ευγνωμοσύνης του Χανιγιέ το πρωί της επίθεσης μοιράστηκε η Χαμάς και η τουρκική σημαία στην αίθουσα τράβηξε την προσοχή. Πάνω από όλα αυτά, ο Al Manitor υποστήριξε ότι η Τουρκία έστειλε τον ηγέτη της Χαμάς Haniyye από την Τουρκία «με ευγενικό τρόπο». Ειδησεογραφικοί ιστότοποι κοντά στη Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι ο Χανιγιέ παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις στο Κατάρ. Το Κατάρ είναι υποστηρικτής του Κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για πολλά χρόνια. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό ότι ο Haniye βρισκόταν στην Τουρκία την ημέρα του κατακλυσμού στο Άκσα. Ωστόσο , ο δημοσιογράφος Ragıp Soylu μοιράστηκε την είδηση: «Πηγή της Χαμάς μιλώντας στο Ria Novosti είπε ότι η Χαμάς αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία αφού οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «εξέφρασαν ότι δεν μπορούσαν να προστατευτούν από τις απειλές του Ισραήλ» . Εάν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Χανιγιέ, βρισκόταν στην Τουρκία την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση στη διεθνή σκηνή. Από την άλλη πλευρά, ο μετασχηματισμός της πολιτικής της Τουρκίας της «Καταπιεσμένης Παλαιστίνης» σε πολιτική «υποστήριξης της Χαμάς» μπορεί να εγκαινιάσει μια οδυνηρή περίοδο στις σχέσεις με το Ισραήλ και τη Δύση.

Επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στο Κατάρ

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετέβη στο Κατάρ κατά την περιφερειακή του περιοδεία κατά των επιθέσεων στη Γάζα. Σε συνάντηση με τον ομόλογό του Αλ Σίνα εδώ, ο Φιντάν είπε: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος, να τερματιστεί ο αποκλεισμός και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Είναι επίσης γνωστό ότι ο Φιντάν προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία υπό την εγγύηση της Τουρκίας. Ενώ αναφέρεται ότι ο Χανιγιέ βρίσκεται στο Κατάρ, είναι μυστήριο εάν ο Φιντάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς εδώ.

Η κρίση της Χαμάς στην εσωτερική πολιτική

Καθώς οι επιθέσεις στη Γάζα αυξάνονταν, σκληρές δηλώσεις για την κατάσταση άρχισαν να εμφανίζονται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Μηνύματα συμπαράστασης στη Χαμάς δόθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία. Πυροτεχνήματα έπεσαν στο κτίριο της πρεσβείας. Το Ισραήλ αναγκάστηκε να κλείσει το κτίριο της πρεσβείας του.

Τρομοκρατική οργάνωση ή ομάδα μουτζαχεντίν;

Ενώ η Πρόεδρος του Κόμματος İYİ Meral Akşener χαρακτήρισε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός της, υπενθυμίζοντας την επίθεσή της εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, ο πρόεδρος του AKP και πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι απελευθέρωση και Ομάδα μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της».