logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Andorra

Catalunya: Frec a frec entre ERC i el PSC, segons el sondeig de TV3

[Segueix l'última hora de les  eleccions generals del 10 de novembre]
[Segueix en temps real els  resultats de les eleccions generals del 10 de novembre]

Esquerra Republicana i el Partit dels Socialistes es disputen la primera posició a Catalunya, segons el sondeig de TV3. El sondeig dona a ERC entre 13 i 14 diputats, mentre que els socialistes obtindrien 12 o 13. També hi ha un frec a frec per la tercera posició, que es disputen Junts per Catalunya i En Comú Podem. JxCat obtindria 6 o 7 diputats, mentre que els comuns es mouen en un marge d'entre 5 i 7 diputats. La CUP, que debuta en unes generals, obtindria 3 o 4 diputats. Pel que fa a les formacions de la dreta espanyolista, les tres empaten pel que fa al nombre de diputats: tant Ciutadans, com el PP i Vox obtenen 2 diputats cadascuna.

Si comparem amb els resultats del 28-A, hi ha variacions, però poc significatives. Esquerra torna a guanyar, repetint d'aquesta forma un resultat històric, però perd suports (passa de 15 escons a 13-14). El PSC manté la segona posició, amb uns resultats pràcticament idèntics (conserva els 12 diputats del 28-A o en guanya un). En Comú Podem repeteix resultats amb una certa tendència a la baixa (en va treure 7 i ara obtindria un o dos menys). El mateix passa amb Junts per Catalunya, que podria repetir els 7 diputats del 28-A o perdre un. La CUP, que es presenta a les eleccions generals per primera vegada, entraria al Congrés amb 3 o 4 diputats. La variació més important l'experimenta Ciutadans, que perd tres del cinc diputats del 28-A. En canvi, tant el PP com Vox doblen la seva representació i obtenen 2 diputats cadascú.

La sentència de les urnes

Tenint lloc un mes després que es fes pública la sentència del Procés, era obvi que aquestes eleccions tenien un interès afegit, més enllà de saber qui pot governar Espanya, i era saber la resposta del país a les condemnes dels presos polítics. Amb les dades del sondeig a la ma, els partits sobiranistes i contraris a la judicialització de la política (ERC, JxCat, En Comú Podem i CUP) obtenen la majoria absoluta dels escons catalans: entre 27 i 32 dels 48 diputats són contraris d'assetjament judicial i policial de l'independentisme. En canvi, el bloc del 155, n'obté entre 18 i 19 diputats.

Pel que fa a una lectura en clau independentisme / unionisme, el sondeig dibuixa un panorama molt semblant al del 28-A: les formacions independentistes obtindrien entre 22 i 25 diputats. El 28-A ERC i JxCat van obtenir 22 diputats, un resultat històric en unes generals i molt a prop de la meitat del nombre d'escons que Catalunya envia al Congrés.

Tot això, segons dades del sondeig. A partir de les nou del vespre, començarem a sortir de dubtes. El recompte ja és en marxa però les primeres dades de l'escrutini no es poden fer públiques fins a les nou, quan tanquen els col·legis electorals a les Canàries.

Themes
ICO