Andorra
An article was changed on the original website

Quim Monzó reivindica la cultura davant "la injustícia, l'opressió i la tirania"

L'expectativa era elevada, després del discurs inaugural de la Fira de Frankfurt i aquella insuperable "polla xica, pica, pellarica, camatorta i becarica". Però Quim Monzó va fer honor al seu enginy i la seva habilitat narrativa per portar els espectadors que omplien el Palau de la Música fins al seu primer contacte amb la literatura i l'escriptura, quan era adolescent. Tot va començar en un bibliobús de la Diputació que feia parada a la plaça de Sants, recordava. "No soc una marginat i ressentit, però no em vaig criar a les sales de l'Ateneu Barcelonès –deia–. A casa l'oferta de lectura que hi havia era mínima: quatre llibres, un diccionari i un manual d'instal·lacions elèctriques per no haver de pagar un electricista". Així que entre els llibres que agafava prestats, els que aconseguia al Mercat de Sant Antoni i els que robava, com qui roba cremes al supermercat, va comentar, va començar a escriure "perquè odiava el règim claustrofòbic" en què vivia. També detestava una mare "dèspota" que no va entendre fins anys després: "Posava per escrit la basca que em provocava el que m'envoltava", deia. "Escriure em reconfortava". I llavors Monzó va obrir un 'flash-back' per explicar que va ser precisament en un bibliobús com van marxar alguns dels escriptors catalans que es van exiliar el 23 de gener del 1939: Joan Oliver, Mercè Rodoreda, Francesc Trabal i Armand Obiols. "És la imatge més clara del que hem viscut i encara vivim. Em pregunto si algun dia no gaire llunyà haurem de tornar a fer servir un bibliobús per, ja siguin escriptors o no, escapar de la injustícia, l'opressió i la tirania", va sentenciar.

En un discurs que duia escrit i guardat per partida doble, a la butxaca exterior de l'americana i a l'interior, així com duia dues ulleres, per si de cas, Monzó fins i tot va recordar el seu primer conte adolescent, titulat 'El suïcidi', en què un jove fastiguejat es tirava pel forat de l'escala, quedava paralític i s'arrossegava fins al seu pis, però en comptes de tornar-se a tirar ho deixava estar.

Monzó va rebre ahir el 50è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural en un acte presentat per Òscar Dalmau i que va passar per totes les facetes creatives de l'escriptor, articulista, narrador i col·laborador als mitjans amb un sentit de l'humor poc cerimoniós i molt adient a un escriptor "divertit i innovador, un narrador en la comèdia i l'enginy que deixa un rerefons melancòlic", recordava ahir el professor universitari Manel Ollé, que el titllava d'"implacable", "una màquina de precisió", un autor que "dispara la imaginació" i "deixa el lector clavat", que tria les històries "amb malícia, puteria i intenció" però "amb absència de trucs gratuïts".

"Em dutxaré, m'arreglaré la barba, em posaré sexi", prometia el dia que Marcel Mauri li va entregar la carta que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, li havia escrit per informar-lo del premi. "Uf, ups, glups", va respondre ell, després d'acceptar-lo. Ahir fins i tot van fer públic el correu electrònic que va enviar a Òmnium davant l'obligatorietat de rebre el premi al Palau: "Ai, quina vergonya", escrivia. Però malgrat la seva urticària davant les multituds (en un vídeo inicial confessava: "Les masses em fan pena i por, no m'agraden les festes, no m'agraden les reunions, ni de feina ni socials, ni els teatres plens de gent").

"Era difícil que li agradés", deia Dalmau, però és probable que s'ho passés d'allò més bé amb la banda sonora de la nit, elaborada a partir de tuits de Monzó, que incloïen des de Las Supremas de Móstoles, batejades per ell com Las Supremacistes de Móstoles, fins a l'actuació en directe d'Albert Pla amb la seva salvatge i intoxicada 'Juerga catalana', irreverent amb la Moreneta i mig Catalunya, que el públic va aplaudir enfundat amb un antifaç, per evitar ser reconeguts.

Football news:

39-year-old belezoglu is the first player in the history of the Turkish championship to score in four decades
Watch your language when you talk about Florence. The poor are also robbed. Fiorentina fans responded to Ribery
Manchester United and Manchester City will compete for Coulibaly and Skrinjara
Juventus and Manchester City are the leaders in the fight for Adam Traore
Pep Guardiola: I Want Messi to stay in Barcelona
Kike Of Setian: Of course, we can win the championship. This is evidenced by facts and mathematics
Bartomeu on Messi: We have to renew the contract. Leo told me that he wants to finish his career at Barca