Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Čuvari vatre slobode vraćaju se u Sarajevo

SARAJEVO - Festival #SlobodaNarodu stiže u Sarajevo po drugi put, i to sutra i prekosutra u Domu mladih "Skenderija", gdje će se okupiti neki od najvažnijih boraca za slobodu govora i medijskih sloboda.

Kako su naveli organizatori, festival počinje svečanim otvaranjem i dodjelom Nagrade za životni doprinos u petak u dvorani Doma mladih u 12 časova.

Dodali su da posjetioce očekuju zanimljive panel-diskusije s aktuelnim temama i učesnicima, ali i izložbe, predavanja, predstave te javne tribine.

"Festival će okupiti najpoznatije ljude iz čitavog regiona koji se bore za slobodu govora i medijske slobode, kao što su Goran Milić, Jelena Obućina, Krešimir Mišak, Dino Mustafić, Sergej Trifunović, Nerzuk Ćurak, Vildana Selimbegović, Slavo Kukić i drugi", naveli su organizatori, koji ističu da festivalski dani slave slobodu misli, izražavanja i promovišu borbu za sva prava na slobodan život.

Neke od tema o kojima će biti riječi su "Odnos Srbije i Hrvatske prema BiH", "Teorije zavjere i kako živjeti s njima", "Kako odbraniti prirodu?", "Kako pospremiti nered na Balkanu?" i mnoge druge.

"Svjedočimo svakodnevnoj potrebi da se sloboda u BiH osvaja i da se za nju bori. Sloboda mišljenja, sloboda govora i kritičko promišljanje ne smiju da ovise o dobroj volji političara i vlasti, već to mora da predstavlja standard u svakom pristojnom i demokratskom društvu", poručuju organizatori.

Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih čuju. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena.

"Cilj ovog festivala je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u BiH kroz promociju slobode govora i izražavanja", kazali su organizatori, dodajući da projekat podržavaju EU, USAID, CCI, INSPIRE, OSCE te "Heinrich Böll" fondacije.