Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kuba traži hitnu pomoć od SAD

HAVANA - Kubanske vlasti uputile su neuobičajen zahtjev za hitnu pomoć administraciji predsjednika SAD Džozefa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na cijelom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje, objavio je Volstrit džurnal.

Razorna oluja, koja je nastavila da se kreće duž jugoistočne obale SAD, pogodila je Kubu u utorak i izazvala kolaps elektroenergetske mreže, nestanak struje na cijelom ostrvu, a oštećene su kuće i uništeni poljoprivredni usjevi.

Pojedini Kubanci su izašli juče na ulice kako bi izrazili protest zbog nestanka struje, koji pojačava dodatno zabrinutost stanovništva zbog nestašice hrane, goriva i lijekova, prenosi Rojters.

Vašington procjenjuje da bi kubanske vlasti stavile prioritet na bolnice, pumpe za vodu, kanalizaciju i drugu vitalnu infrastrukturu ako bi Bajdenova administracija pozitivno odgovorila na neuobičajen zahtjev za pomoć iz Havane, objavio je list Volstrit džornal, pozivajući se na pregled komunikacije elektronskom poštom.

Stejt department nije još odgovorio na zahtjev da potvrdi ovaj izvještaj američkog lista, kao ni ambasada Kube u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Bajden je obećao da će ponovo pokrenuti komunikaciju sa Kubom nakon višegodišnjih sukoba između Havane i Vašingtona, navodi britanska agencija.

Prošle godine u julu na ostrvu su održani antivladini skupovi, najveći od revolucije bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra 1959. godine.

Policija je tada uhapsila više od 1.000 ljudi, prema procjenama organizacija za ljudska prava, a stotine demonstranata je i dalje u zatvoru, pokazuju zvanični podaci.

Ovo policijsko gušenje protesta na Kubi dovelo je do toga da, umjesto obnavljanja komunikacije, SAD uvedu sankcije kubanskim zvaničnicima.

Kubanska vlada je za proteste okrivila mešanje Vašingtona, podsjeća Rojters.