Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kurti: Na sceni je pravoslavni fundamentalizam i fašistička Rusija

- Imamo mnogo prepreka između Prištine i Sarajeva, ali mislim da te prepreke dolaze samo iz Beograda. Srbija smatra da je Bosna i Hercegovina privremena država i radi na tome da se podijeli putem Republike Srpske. Problem između naših međusobnih odnosa jeste službeni Beograd.

Naveo je i da Republika Srpska i Kosovo ne mogu da se porede jer se na Kosovu u proljeće 1999. desi genocid nad albanskim narodom od Srbije predvođene režimom Miloševića, dok u RS se izvršio genocid od srpskih snaga.

- Znači u tom smislu ovdje su sasvim drugačije situacije. Kada čujem izjave političara iz Republike Srpske osjećam kako je RS jedan Kalinjingrad u našem regionu, kao ruska teritorija. Oni prave deklaracije u nadi da će se geopolitičke okolnosti mijenjati i na taj način bi nastavili genocid. Oni ga ne priznaju, ali bi ga na neki način nastavili, kaže Kurti.

Dodaje da sve počinje sa Moskvom gdje je partijarh Kiril nekada predsjednik, a nekad patrijarh, isto kao i Putin.

- To se slično dešava u Srbiji i RS gdje vlada SPC. Možda su drugačije zgrade, ali nisu drugačije vlasti. To je doprinijelo ovakvom stanju da gdje god žive Srbi na Balkan, Beograd bi htio da to bude jedna crkva, jedna država i jedna stranka. Oni su protiv političkog pluralizma i žele da svoju homogenizaciju pretvore u hegemoniju na Balkanu. Ali od kada postoji Srbija, prije jednog i po vijeka, ona se utemeljila na hegemoniji. To je njena suština, a pluralizam je suština demokratije. Glavna politička stranka u Srbiji je SPC. Ako je ovih prvih 20 godina ovog vijeka obilježio islamski fundamentalizam, sada na scenu stupa pravoslavni. Fašistička Rusija i pravoslavni fundamentalizam dobro sarađuje time što žele dijeliti Balkan i Evropu, navodi Kurti.

(Vijesti.ba)