Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

MIR, SAMO MIR: U Lavovu počeo sastanak Erdogana i Zelenskog, slijedi sastanak sa...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u gradu Lavov, u Ukrajini, sastao se s predsjednikom te države Volodimirom Zelenskim. Nakon bilateralnog susreta bit će održan trilateralni sastanak s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom.

  • Evropa

  • Prije 21 min  Prije 15 min

  • 0

Erdogan boravi u jednodnevnoj posjeti Lavovu radi sastanka sa Zelenskim koji je počeo u palati Potočki, a planirano je da razgovaraju o svim aspektima odnosa dviju zemalja.

Erdogan, Zelenski i Guterres će razgovarati o koracima koji mogu biti poduzeti kako bi se diplomatskim putem okončao ukrajinsko-ruski rat uključujući povećanje aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

Očekuje se da će nakon trilateralnog sastanka biti održana zajednička konferencija za medije.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke na Crnom moru kako bi se izvezle žitarice zadržane u ukrajinskim lukama usljed rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu s radom je zvanično počeo 27. jula, a uključuje predstavnike tri zemlje i UN-a kako bi se omogućio siguran transport komercijalnih dobara i gnojiva.

UN je saopćio kako bi Guterres trebao posjetiti i luku Odesu.

Nakon toga, u subotu će se uputiti u Tursku i posjetiti Centar u Istanbulu.

(Anadolu Agency)