Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Određen pritvor Hamzi Čardakliji

SARAJEVO - Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenom za terorizam Hamzi Čardakliji, koji može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja, odnosno do 5. jula.

Pritvor je određen zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, te da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, saopšteno je iz Suda BiH.

Čardakliju su u sarajevskoj opštini Novi Grad uhapsili pripadnici Federalne uprave policije /FUP/ zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva u Sarajevu, po uzoru na SAD i školi u Teksasu.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je osumnjičeni uhapšen nakon informacija zaprimljenih od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovali su ga i locirali istražioci specijalizovanih za visokotehnološki kriminal, na području sarajevske opštine Novi Grad.

Čardaklija se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo.