Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

PLENKOVIĆEVE ZAGREBAČKE PUNKTACIJE: 'Dalji razgovori o promjenama Izbornog zakona se tek MORAJU VODITI!'

"Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro", rekao je Plenković i dodao da se dalji razgovori o promjenama Izbornog zakona tek moraju voditi.

  • Regija

  • Prije 19 min  Prije 6 min

  • 0

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, komentarisao je izbore u BiH, te je čestitao Borjani Krišto, kandidatkinji HDZ-a i drugih stranaka okupljenih u HNS-u za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana Predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za (Željka) Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda", kazao je Plenković.

"To se dogodilo četvrti put od 2006, što znači da u razdoblju od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana Predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno", dodao je.

Pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje Christiana Schmidta.

"Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro", rekao je Plenković i dodao da se dalji razgovori o promjenama Izbornog zakona tek moraju voditi.

"Hrvati su ovime dobili, a Schmidt želi da zemlja funkcionira. Ovime se sve aktere potiče da konstruktivno traže rješenje, a ne da se blokira", rekao je hrvatski premijer.

Upitan je o činjenici da je Komšić ponovno postao hrvatski član Predsjedništva iako je u zapadnoj Hercegovini dobio samo 150 glasova.

"On (Schmidt) to nije mogao mijenjati, mijenjao je ono što je mogao", rekao je Plenković.