Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

POČINJE 28. SARAJEVO FILM FESTIVAL: Vrhunac ljeta u gradu, svjetske zvijezde ponovo na crvenom tepihu

U Sarajevu danas počinje 28. Sarajevo Film Festival, projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Kanu.

U Sarajevu danas počinje 28. Sarajevo Film Festival, projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Kanu.

Počasno Srce Sarajeva večeras će biti uručeno Rubenu Östlundu i Sergeju Loznitsi. Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Premijera 51 filma

Ovogodišnji program obiluje raznovrsnošću. Od ukupno 220 ostvarenja, premijerno će se prikazati 51 film. Publika će na otvaranju uživati u ostvarenju Rubena Ostlunda, Trougao tuge, a festival će zatvoriti film bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, Praznik rada. U međuvremenu, Sarajevo će ugostiti brojne filmske i televizijske profesionalce. Poseban dio posvećen je javnim predavanjima.

28. Sarajevo Film Festival bi će održan od 12. do 19. augusta. Ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo film festivala posvećeno je misiji ‘’Net Zero do 30-tog SFF-a’’.

U aprilu ove godine Sarajevo je izabrano za jedan od 100 gradova za Misiju klimatski neutralnih i pametnih gradova, kao jedan od 12 gradova iz te grupe koji nisu iz zemalja EU. Sarajevo će tako učestvovati u EU misiji za postizanje 100 klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. U tom smislu Sarajevo Film Festival je već poduzeo niz aktivnosti.

Vezane vijesti