Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

PREDSJEDNICA KOSOVA DALA DO ZNANJA: 'Ne želimo dati Srbiji instrument kontrole putem kojeg će nastaviti da minira nezavisnost Kosova'

Osmani ističe da ne žele modele koji vode segregaciji jer će to negativno uticati na mir i stabilnost u cijelom regionu.

  • Regija

  • Prije 5 min  Prije 4 min

  • 0

Stavovi Kosova o francusko-njemačkom planu su jasni još od septembra, kazala je za Gradsku televiziju predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Ipak, navodi, postoji dosta nejasnih stvari u tom procesu. Za Kosovo je, ističe, od ključnog značaja komunikacija sa međunarodnim partnerima, a ne sa Srbijom. Inisistiranje na formiranju Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom može dovesti do stvaranja entiteta kao što je Republika Sprska, tvrdi Osmani, jer kako navodi, Srbija nastavlja da minira suverenitet Kosova.

„Francusko-njemački plan je dobra platforma i inicijativa koja ima za cilj uspostavljanje mira i stabilnosti. Međutim, postoji još mnogo dilema u tom procesu. Više od 30 sporazuma koji su potpisani o Kosovu, najveći dio Srbija ne sprovodi, zato što tumači nejasne odredbe, tamo gdje postoji najmanji prostor za nejasnoće, oni to tumače onako kako njima odgovara“, kazala je Osmani.

Osmani ističe da ne žele modele koji vode segregaciji jer će to negativno uticati na mir i stabilnost u cijelom regionu.

„Mi vjerujemo u prijedloge naših partnera, vjerujemo u njihovu podršku ali nemamo povjerenja u Vučića“, dodala je Osmani.

Formiranje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovištvom u suprotnosti je sa principom multietničnosti koji je sastavni dio Ustava, napominje predsjednica Kosova.

“Mi nismo protiv prava zajednice sa srpskim stanovništvom, naprotiv, naš predlog iz avgusta prošle godine, pitanje prava manjina se u kontinuitetu nalazi na stolu ali ne želimo da damo Srbiji instrument kontrole putem kojeg će nastaviti da minira Kosovsku nezavisnost, suverenitet, naš teritorijalni integritet i da poveća ruski uticaj u naš region”, kazala je Osmani.

Najavila je Osmani sastanke u Briselu ali i drugim svjetskim centrima, kako bi se riješile i razjasnile dileme francusko njemačkog plana, koje su, kako tvrdi, brojne. 

Vezane vijesti