Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Prikazan restaurirani film "Čuvar plaže u zimskom periodu"

BEOGRAD - U okviru dugogodišnjeg projekta "A1 Kinoteka", koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurisan film "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimljen u produkciji Centar filma, a ovaj klasik je 24. ostvarenje koji je u novom i unapređenom kvalitetu slike i tona prikazan sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

Na projekciji je bila prisutna Mira Banjac, legendarna glumica domaće kinematografije koja je prije više od četiri decenije učestvovala u kreiranju ovog filmskog ostvarenja.

Ova socijalna drama sa elementima crne komedije prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mjestu u Srbiji.

On nastoji da započne samostalni život, u isto vreme nailazeći na brojne poteškoće i životne izazove, često zapadajući i u apsurdne situacije.

U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danilo Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Mire Banjac, Velimira Bate Živojinovića, Pavla Vuisića i mnogih drugih, koji su pod rediteljskom palicom Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, ostvarili kultne filmske role.

Muziku potpisuje poznati srpski kompozitor Zoran Hristić.

"Čuvar plaže u zimskom periodu, film snimljen 1976. godine predstavlja jedno od antologijskih ostvarenja domaće kinematografije. Iako prvi film Gorana Paskaljevića nagrađen je "Zlatnom arenom" u Puli, kao i Posebnim priznanjem na festivalu u Berlinu", izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao da publika i danas pamti po sjajnoj glumačkoj postavci, još jednom odličnom scenariju Gordana Mihića i rediteljskom pristupu Gorana Paskaljevića koji kroz jednostavan način gradi složenu sliku određenih slojeva našeg društva tog vremena, ne bežeći od elemenata komedije.

Zahvaljujući pionirskom projektu "A1 Kinoteka" do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i djela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

"Naša dosadašnja iskustva pokazuju da se domaća kultna ostvarenja i dalje rado gledaju, i verujemo da ćemo daljim radom na digitalnoj restauraciji značajno unaprediti tehnički kvalitet domaćih kinematografskih umetničkih dela i udahnuti im novi bioskopski život", rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Besplatne projekcije filma "Čuvar plaže u zimskom periodu" održaće se za beogradsku publiku 23. juna u sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke.