Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

PROGRAM 'HORIZONTI: Za najbolje u Veneciji nominovani scenaristica Elma Tataragić i glumci Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović

Film „Najsretniji čovjek na svijetu“ uvršten je u takmičarski program „Horizonti“ Venecija FIlm Festivala, a nominovan je u kategoriji za najbolji film, glumci Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović nominovani su za najbolje glumce, a Elma Tataragić za najbolji scenarij.

  • Kultura

  • Prije 18 min  Prije 1 min

  • 0

"Najsretniji čovjek na svijetu“ je koprodukcijsko djelo Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske i Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovački producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

Scenarij za ovaj film napisala je Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa SFF-a koji je u toku, a film je režirala rediteljica Teona S. Mitevska iz Sjeverne Makedonije.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Radnja filma se odvija oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tokom rata.

Uloge u filmu „Najsretniji čovjek na svijetu“ ostvarili su i glumci: Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Filmski festival u Veneciji otvara se 31. augusta i traje do 11. septembra, a film „Najsretniji čovjek na svijetu“ premijerno će biti prikazan 2. septembra, saopćeno je.