Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Scholz, Macron i Draghi stižu u Kijev

Njemački kancelar Olaf Scholz, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i italijanski premijer Mario Draghi tokom juna će posjetiti Kijev, objavio je Bild am Sonntag.

Izvor tog lista rekao je da je plan da trojica državnika posjete glavni grad Ukrajine uoči samita Grupe 7, koji će biti održan od 26. do 28. juna, prenosi Tass.

Bild am Sonntag piše da se Berlin i Pariz već dugo dogovaraju da organizuju zajedničku posjetu Kijevu, s tim što je Macron insistirao da to bude poslije parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji će biti održani 12. i 19. juna, i da im se priključi Draghi.

Cilj zajedničke posjete Scholza, Macrona i Draghija treba da pokaže jedinstvo Evropske unije kada je riječ o Ukrajini, navodi njemački list i podsjeća da je Scholz nedavno rekao da bi otišao u Kijev samo ako bi ta posjeta imala neki konkretan povod.

U tekstu se navodi da nije isključeno da će glavna tema razgovora prilikom te posjete biti snabdjevanje Ukrajine savremenim oružjem, kao i zahtjev Kijeva da dobije status kandidata za priključenje Evropskoj uniji, prenosi Pobjeda.me.

(Vijesti.ba)