Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SKANDAL U OTVORENOM: 'Antihrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića nitko u Hrvatskoj neće primati za relevantne razgovore…' (VIDEO)

Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana za BiH rekao je kako ne može biti opstruiranja odluke visokog predstavnika Schmidta.

Izbori u Bosni i Hercegovini bili su tema emisije Otvoreno HRT-a.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ) komentirala je nametanje izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Ovo je veliki uspjeh vlade Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije, da je konačno ispravljena greška koju su napravili bivši visoki predstavnici. Schmidt se odupro pritisku u Sarajevu i dao priliku Hrvatima da ostanu kao politički narod u BiH i da se glasovi koje su dali plebiscitarno uzmu u obzir, da uzmu učešća u formiranju vlasti. Usprkos svim problemima koje imaju Hrvati u BiH su izašli i demokratski dali svoj glas i žele da tu zemlju povuku prema EU, rekla je, istaknuvši da tek sad predstoji velika borba - konačan dogovor za izmjenu izbornog zakona.

Ivo Lučić, bivši Tuđmanov obavještajac, a  danas povjesničar rekao je da je odluka visokog predstavnika važna najviše zbog toga što je zaustavljen proces dekonstituiranja Hrvata u BiH koji je, kako je rekao, trajao preko 20 godina. 

- Značajno je vraćanje međunarodne zajednice na scenu, preuzimanje odgovornosti, jer očekivati da će se domaći političari nešto dogovoriti je iluzorno. Proces je zaustavljen, dobili smo predah, došli smo do određene stabilnosti u BiH, nema tektonskih poremećaja u smislu odnosa tri naroda, kazao je.

Dodao je kako postoje određene promjene unutar bošnjačkog korpusa da je umjesto Izetbegovića izabran Bećirović.

- On će koristiti manje agresivnu i ratno huškačku retoriku i imat će druge partnere sa lijevog spektra. Nešto bitno se neće promijeniti. Sadržajno se neće ništa promijeniti. Hrvati će održati poziciju u Domu naroda i bit će važan faktor konstituiranju vlasti i na državnoj i federalnoj razini i imat će bolju poziciju sljedeće četiri godine za rješavanje problema, rekao je Lučić.

Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana za BiH rekao je kako ne može biti opstruiranja odluke visokog predstavnika Schmidta.

- Visoki predstavnik ima ogromne, faraonske ovlasti u BiH, to je neka vrsta demokratskog deficita, ali gledajući cijeli kontekst politički, mislim da će ta funkcija ostati još dugo u BiH, iako bi volio da se legitimni predstavnici naroda dogovore i da BiH krene naprijed, istaknuo je.

No, emisiju je obilježila Kneževićeva izjava o planovima hrvatskih vlasti.

Knežević je Komšića nazvao "antihrvatskim članom Predsjedništva" i otkrio kakav će status imati u državnom vrhu Hrvatske.

Pogledajte video.

Vezane vijesti