Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Večera lidera Z. Balkana u Solunu s njemačkim kancelarom

U Solunu je večeras upriličena večera šefova država i vlada zemalja jugoistočne Evrope, koji su se okupili na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Na večeri, kojoj je prisustvovao i njemački kancelar Olaf Scholz, Bosnu i Hercegovinu predstavljao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Također su bili prisutni lideri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Grčke i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

"U deklaraciji usvojenoj na današnjem samitu, učesnici su pozvali na implementaciju projekta Zajedničko regionalno tržište, u okviru Berlinskog procesa, a što predsjedavajući Predsjedništva BiH već duži period zagovara u raspravi na temu uklanjanja barijera za privrednike i jačanja regionalne ekonomske saradnje", naveo je Džaferović na svom Facebook profilu.

- SEECP je veoma važna regionalna inicijativa vezana za saradnju država jugoistočne Evrope i na ovogodišnjem samitu će biti riječi o načinima unapređenja te saradnje, regionalne i međudržavne - rekao je Džaferović.

Prema njegovim navodima, učesnici će se baviti i pitanjem refleksije ruske agresije, odnosno invazije u Ukrajini, na kompletan region.

Džaferović pozdravlja što je SEECP već u Deklaraciji dao snažnu podršku evropskom putu svih zemalja jugoistočne Evrope te neke naznake i odgovore na pitanja sigurnosti cijelog regiona, energetske sigurnosti, Zelene agende, ekonomije i svega što znači napredak i boljitak kompletnog regiona te svake države pojedinačno.

- Kad je riječ o BiH, naši ciljevi su potpuno jasni - želimo mirnu, stabilnu i prosperitetnu državu, želimo da institucije BiH budu deblokirane, reforme da budu unapređivane a ne napadane i umanjivane i želimo što prije kandidatski status na putu prema EU i da BiH, što se mene tiče, što prije postane članica NATO saveza. To je minimum, osnova onoga što on može reći vezano za ovogodišnji SEECP - zaključio je Džaferović.

(Vijesti.ba)