Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

VELIKA PROMJENA NA AUTOMOBILIMA: Traju testiraju vozila koja s prednje vozila strane imaju…

Sveukupno će biti nekoliko stotina vozila

Jedno od glavnih pravila sigurnosti na cestama je vidjeti i biti viđen. Ovaj moto slijedi i Lumaco Innovations AG, koji je osmislio sistem prednjih kočionih svjetala. Osnivač kompanije je Lubomír Marjak iz Kysucea u Slovačkoj, koji ima i europski patent za ovu tehnologiju, a koji očekuje da će prednje stop svjetlo smanjiti broj prometnih nesreća i ublažiti njihove posljedice. Sistem radi pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem dijelu automobila, a svijetli zajedno sa stražnjim stop svjetlima kada se pritisne papučica kočnice. Zelena boja je odabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva te se još ne koristi u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

Prednje kočiono svjetlo bit će namijenjeno pješacima na prijelazima, kao i biciklistima te drugim vozačima, koji će biti sigurni da vozač automobila koji im se približava zna za to i koči zbog toga. Osim toga, prednje svjetlo kočnice moglo bi postati koristan asistent u budućnosti u kojoj će s vremenom vjerojatno biti uključena i autonomna vozila.

Međutim, kako bi se prednje svjetlo kočnice moglo primijeniti u praksi, predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta zahtijevaju rezultate testova u upotrebi. Glavno testiranje održat će se u regiji Trenčin i djelomično u regiji Žilina. Zelenim prednjim stop svjetlima bit će opremljeni autobusi, vozila cestovne uprave ili automobili regije ili njezinih predstavnika. Sveukupno će biti nekoliko stotina vozila. Osim toga, u međunarodni projekt uključeni su prometna policija te sveučilišta u Bonnu i Žilini.