Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

China declară subminarea ordinii mondiale din cauza sancțiunilor anti-ruse

Șeful Institutului de Studii Internaționale de la Universitatea Fudan, Wu Xinbo, a spus că sistemul de relații internaționale se va schimba dramatic pe fondul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina. El și-a exprimat această opinie într-un articol pentru ziarul chinez Huanqiu Shibao.

El a menționat că situația a depășit demult conflictul dintre cele două țări. Potrivit lui Wu Xinbo, ceea ce se întîmplă include diviziuni grave, contradicții și ciocniri în sistemul internațional. Expertul a mai numit sfîrşitul hegemoniei americane în Europa unul dintre obiectivele operaţiunii speciale.

În plus, Wu Xinbo a vorbit despre trei „lovituri” aduse ordinii mondiale care s-a dezvoltat de la Războiul Rece. În opinia sa, prima a fost războiul din Irak, declanșat de Washington în eludarea ONU. A doua lovitură a venit din politicile administrației fostului președinte american Donald Trump, inclusiv unilateralismul și un război comercial fără precedent împotriva Chinei. Ca urmare, notează expertul, s-au produs daune sistemului internațional, distrugerea regulilor acestuia și slăbirea ordinii mondiale.

A treia lovitură a fost conflictul dintre Rusia și Ucraina, precum și sancțiunile antiruse fără precedent adoptate de Occident. Wu Xinbo a subliniat că aceste măsuri subminează grav regulile internaționale stabilite. „Impactul acestor sancțiuni asupra sistemului internațional va fi uriaș și pe termen lung”, a avertizat expertul.

Anterior, ziarul chinez Global Times a prezis că criza din Ucraina va schimba ordinea mondială modernă și va duce la sfîrșitul dominației SUA. Zhang Weiwei, directorul Institutului Chinezesc de la Universitatea Fudan, a numit Rusia o „revoluționară” care schimbă ordinea mondială. El crede că Moscova are un scop mai profund, care este distrugerea ordinii mondiale unipolare care a apărut odată cu sfîrșitul Războiului Rece, cu dominația hegemoniei americane.