Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Marea Britanie va trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite şi va trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Potrivit autorităților din domeniul apărării de la Londra, la fel ca cele pe care le vor trimite americanii, acestea pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 de km. Anunțul a venit în ciuda avertismentelor președintelui Vladimir Putin, care a declarat că Rusia va ataca noi ținte ucrainene dacă SUA trimit Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Ucraina a dat asigurări că nu le va folosi pentru a ataca teritoriul Rusiei.

Potrivit experţilor militari din Ucraina, un rol vital în luptele din ţara vecină îl joacă artileria. De la începutul invaziei, forţele armate ale Ucrainei s-au bazat în mare parte pe echipamentele de producţie rusă sau sovietică, dar şi pe armamentul occidental primit în ultimii trei ani, care este acum considerat esenţial pentru a opri avansul trupelor ruseşti.

În ciuda apelurilor repetate ale preşedintelui Zelenski ca toate ţările să le furnizeze sisteme lansatoare multiple de rachete, până acum, doar din Cehia au ajuns în jur de 20 de lansatoare pe camioane blindate.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat săptămâna trecută un plan de dotare a Ucrainei cu sisteme de rachete de precizie de tip HIMARS, după ce a primit garanțiile că acestea vor fi utilizate numai în scopuri defensive şi nu pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei. Aceeaşi restricţie se aplică şi în privinţa utilizării sistemului de rachete al Marii Britanii.

"Dacă Rusia va fi convinsă că deţinem acest tip de sisteme, va fi nevoită să-şi transfere depozitele de muniţii mai departe de linia frontului. Muniţiile vor fi mai greu de livrat şi astfel nu va putea să-şi folosească artileria la fel de efectiv ca acum".

Într-un interviu difuzat duminică de principalul post public de televiziune de la Moscova, Vladimir Putin a declarat că agitația în jurul furnizării de armament occidental Ucrainei are ca scop prelungirea conflictului.