Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ministrul Apărării de la București, la întrevederea cu omologul de la Chișinău: România este dispusă să sprijine modernizarea Armatei Naționale a R. Moldova

România își exprimă ferm disponibilitatea și interesul de a dezvolta cooperarea cu armata națională a Republicii Moldova pentru a sprijini eforturile ei de modernizare, a declarat ministrul Apărării de la București, Vasile Dîncu, după o întrevedere cu ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, aflat într-o vizită oficială în România.

Criza de securitate provocată de războiul ruso-ucrainean și reforma în domeniului apărării au fost printre principalele subiecte discutate de cei doi miniștri, care au constatat că dialogul și cooperarea strânsă dintre București și Chișinău sunt în acest moment de război mai importante ca oricând, iar România a alocat și de la începutul acestei crize de securitate ajutor umanitar Republicii Moldova.

Ministrul Apărării al României Vasile Dîncu a declarat, într-o conferință de presă susținută alături de omologul său moldovean Anatolie Nosatîi, că este extrem de important ca Republica Moldova să fie susținută pentru a-și întări rezistența. România poate ajuta Republica Moldova să-și modernizeze armata.

„De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă (…). Consider ca fiind extrem de importantă sprijinirea Republicii Moldova în consolidarea rezilienței. Am evidențiat faptul că parteneriatul nostru strategic necesită o coordonare continuă. România își exprimă ferm disponibilitatea și interesul de a dezvolta cooperarea cu armata națională a Republicii Moldova pentru a sprijini eforturile acestora de modernizare”, a declarat Vasile Dîncu, citat de Radio Chișinău.

Șeful Apărării de la București, Vasile Dîncu, a subliniat de asemenea că România are datoria morală de a susține Republica Moldova în parcursul său de integrare în UE.

La rândul său, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că expertiza României poate fi utilă pentru modernizarea Armatei Naționale. Anatolie Nosatîi a spus că a discutat cu omologul său de la București despre situația din regiune, reforma în domeniul apărării și prioritățile de dezvoltare ale armatei naționale.

„România este un vecin și un partener strategic al Republicii Moldova, un susținător ferm al dezideratului de integrare europeană, al implementării reformelor democratice, precum și al eforturilor de asigurare a păcii și stabilității în regiune. Apreciem contribuția României la promovarea intereselor Republicii Moldova pe arena internațională. Susținerea României a fost resimțită intens pe parcursul anilor, în special în perioada pandemiei COVID-19, dar și în contextul actualei situații de securitate din vecinătate care afectează întreaga regiune, în special Republica Moldova”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Cei doi miniștri au discutat despre cooperarea dintre cele două state în cadrul UE și despre proiectele în derulare dintre Chișinău și București.