Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Turcia joacă pe contradicțiile Vestului și Estului. Opinie

Turcia încearcă să-și restabilească influența pe teritoriile care anterior făceau parte din Imperiul Otoman, ea nu este interesată de consolidarea influenței Rusiei în regiunea Mării Negre, ci urmărește o politică înțeleaptă, nu se ceartă cu ea și încearcă să joace pe anumite contradicții între Vest și Est și să obțină beneficii din acest lucru.

Această opinie a fost exprimată de politologul Alexandru Corinenco, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, consideră politica externă a Turciei în cadrul neo-otomanismului.

"Ei duc o astfel de politică, deși neagă acest lucru în orice mod posibil. Turcia este, de asemenea, un fost imperiu. Președintele Erdogan restabilește pas cu pas influența Turciei asupra acelor pămînturi pe care Imperiul Otoman le-a avut cîndva. El a înțeles din nou poziția pe care o ocupă Turcia, poziția pe care o înțelegeau otomanii, fiind situați între Europa și Orient cu coloritul său particular. Erdogan a înțeles că Turcia nu va mai fi primită în UE, așa că turcii încep să joace jocul lor. Ei se consolidează în Balcani, pe teritoriile în care a fost cîndva Imperiul Otoman. Ei sînt foarte interesați de regiunea Mării Negre, de aceea ei nu sînt interesați, de exemplu, de consolidarea influenței Rusiei acolo", a subliniat Alexandru Corinenco.

"Aici, din nou, merită să ne amintim de secolul al 19-lea și alte secole anterioare, cînd exista o confruntare între ele. Ne întoarcem din nou în perioada în care cei puternici ai acestei lumi încearcă să construiască un imperiu, doar sub o nouă denumire. Erdogan nu este în conflict cu Putin. Turcia are relații echilibrate cu Rusia, deoarece acest lucru corespunde intereselor turciei1. Ea a avut conflicte cu Rusia înainte, iar acum Occidentul împinge Turcia la conflict, deoarece Turcia este un rival puternic. Dar Erdogan nu va intra în conflict. El vrea să cîștige din contul anumitor contradicții dintre Occident și Est, să-și atingă obiectivele. El urmărește o politică înțeleaptă și este ghidat exclusiv de interesele naționale", a spus politologul.