Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ULTIMA ORĂ // Un nou RECORD al prețurilor carburanților. Benzina va costa 33,23 de lei, iar motorina – 30,40 de lei pentru un litru

Benzina și motorina comercializată în R. Moldova se va scumpi simțitor și mâine, potrivita prețurilor plafon stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, de la miezul nopții benzina se va scumpi cu 30 de bani și va costa 33,23 de lei pentru un litru.

Motorina se va scumpi cu 53 de bani și va costa 30, 40 de lei/l. Cei mai afectați de scumpirea motorinei sunt agricultorii, în condițiile în care urmează să înceapă secerișul.

Prețul benzinei a crescut cu 13 lei din momentul aplicării modificărilor la legea produselor petroliere, din septembrie 2021. Motorina s-a scumpit în această perioadă cu 13.98 de lei pentru un litru.

ANRE susține că majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază: relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă; criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.

„În rezultat, piața europeană de produse petroliere a resimțit cel mai mult efectul acestor doi factori, în special în contextul în care 30% din consumul de țiței și 40% din cel de produse petroliere provine din import, din Rusia”, se arată într-un comunicat al ANRE.