Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zmeura timpurie în Moldova va apărea pe piață mai devreme și va fi scumpă

În ciuda perioadelor prelungite de vreme rece din primăvara anului 2022, mulți producători de fructe vorbesc despre creșterea și coacerea accelerată a fructelor și pomușoarelor. Zilele trecute, reprezentanții Asociației Producătorilor de pomușoare "Pomușoarele Moldovei" au relatat că starea plantațiilor le permit să presupună că, comparativ cu anul trecut, în acest sezon zmeura timpurie va apărea pe piața internă cu aproximativ o săptămînă mai devreme, adică în ultima decadă a lunii iunie, informează Noi.md.

Potrivit producătorilor de pomușoare, pe multe plantații de zmeură, viitoarea recoltă este bună (deși unele plantații au fost deja afectate de grindină, iar acest risc va fi relevant aproape pînă la campania de recoltare). Cu toate acestea, experții estimează potențialul segmentului de zmeură al industriei pomușoarelor pentru 2022 în intervalul de 1,5-2 mii tone de pomușoare. Conform estimărilor preliminare ale experților, aproximativ 20-30% din acest volum va fi achiziționat de către întreprinderile locale de congelare a fructelor și fabricile de conserve.
Membrii Asociației "Pomușoarele Moldovei" menționează că în acest an, pentru prima dată în cîțiva ani, încă de la începutul primăverii, reprezentanții companiilor poloneze de congelare a fructelor de pădure încearcă să construiască relații cu producătorii moldoveni de zmeură, care speră să găsească alternative în cazul reducerii drastice a livrărilor de zmeură din Ucraina. În plus, s-au arătat interesați de zmeura moldovenească pentru prelucrare industrială și reprezentanții comerciali ai companiilor din România și Serbia.

Mulți operatori de pe piața pomușoarelor din Moldova consideră că în acest an prețul cu ridicata a zmeurei din prima recoltă va fi semnificativ mai mare decît prețul de la sfîrșitul lunii iunie–începutul lunii iulie a anului trecut (30-35 lei/kg, 1,68-1,95 dolari/kg).