Bosnia and Herzegovina

Afganistanska vlada počela s oslobađanjem 80 od posljednjih 400 zatvorenika

Vlada je pristala u nedjelju da oslobodi 400 "tvrdokornih" zatvorenika nakon što je konsultovala veliku skupštinu plemenskih starješina i drugih čelnika lokalnih zajednica, poznatu kao Loya Jirga.

- Vlada je jučer oslobodila 80 od 400 talibanskih zatvorenika u cilju ubrzanja napora u direktnim razgovorima na dogovaranju trajnog primirja širom zemlje - izjavio je Javid Faisal, portparol  Nacionalnog vijeća sigurnosti.

On nije rekao kada će biti oslobođeno preostalih 320 zatvorenika.

Neslaganja oko oslobađanja zatvorenika, među kojima su neki od optuženih za najkrvavije napade u Afganistanu, odgodila su pregovore mjesecima dok Sjedinjene Države povlače vojnike u okviru sporazuma potpisanog s talibanima u februaru.

Predsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak je objavio dekret o oslobađanju posljednjeg kontingenta zatvorenika.

Talibani nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. Oni su ranije tvrdili da će pristupiti mirovnim pregovorima u Kataru s vladom koja uživa američku podršku u roku od sedmice o oslobođanju posljednjih preostalih zatvorenika.

Talibani su uvijek odbijali razgovore s vladom, koju odbacuju kao "američke marionete".


Oni su, međutim, pristali na razgovore o diobi vlasti u okviru sporazuma postignutog sa Sjedinjenim Državama, o povlačenju američkih vojnika u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Scaloni replied to Di Maria: those who do not play for the national team should support the team
Karavaev told about the symbol of luxury from childhood - a yellow car made of chewing gum Turbo. We found it and remembered the cult of inserts
Marseille have signed 18-year-old Brazilian winger Enrique for 5 years. Juventus were Interested in him
Coutinho picked up number 14 in Barcelona
Premier League clubs could lose 586 million pounds if the entire season goes without fans. It will hit Arsenal and Manchester United the hardest
Solskjaer on Manchester United's defence: I'm confident in my players. Bailly and Maguire showed how well they Interact
Pjanic about Champions League: Barcelona wants to avenge 2-8 in Lisbon and prove it was an accident