Bosnia and Herzegovina

AMERIKA ULAZI U 'SEDMICU VRHUNCA SMRTI': Gradonačelnik New Yorka očajan: 'Mrtve ćemo pokapati u gradskim parkovima, kopat će se rovovi za 10 sanduka u redu...'

"Uskoro ćemo početi s 'privremenim ukopima'. Vjerojatno ćemo za to iskoristiti jedan park u New Yorku (da, dobro ste pročitali). Kopat će se rovovi za 10 lijesova u redu", napisao je on na Twitteru.

Sjedinjene Države ušle su u ponedjeljak u "tjedan vrhunca smrti" od koronavirusa, kako je rekao jedan zvaničnik, dok se u izvještaju glavnog inspektora ministarstva zdravstva navodi da se bolnice bore da održe i prošire kapacitete za zaražene pacijente.

Broj mrtvih u SAD-u, koji je prešao 10.000 u ponedjeljak, velikom se brzinom približava onom u Italiji i Španjolskoj, zemljama s najviše preminulih od novog koronavirusa.

Po Reutersovom izračunu temeljenom na službenim podacima, u Italiji je dosad 16.000 mrtvih a u Španjolskoj 12.500.

"To će biti vrhunac hospitalizacija... i nažalost, tjedan vrhunca smrti", izjavio je admiral Brett Giroir, ljekar i član radne skupine Bijele kuće za koronavirus, za ABC u ponedjeljak.

On je posebice izrazio zabrinutost zbog situacije u New Yorku, New Jerseyju, Connecticutu i Detroitu.

U odvojenoj izjavi za NBC Giroir je rekao: "Bilo da živite u nekom malom gradu u Americi ili 'Big Appleu', svi su podložni tome i svi se trebaju pridržavati mjera opreza koje smo uveli."

Više od 90 posto Amerikanaca dobilo je nalog državnih guvernera da ostanu kod kuće dok osam država još nije uvelo takva ograničenja.

Izvještaj, koje se temelji na nacionalnom ispitivanju u razdoblju od 23. do 27. ožujka, pokazalo je da manjak testova i opreme za testiranje te dugo čekanje na rezultate testova ograničavaju sposobnost bolnica da prate zdravstveno stanje osoblja i pacijenata, saopštio je Ured glavnog inspektora američkog ministarstvo zdravstva.

"Bolnice su također opisale značajne izazove u održavanju i proširivanju kapaciteta za njegu pacijenata", navodi se u izvještaju i dodaje da se poduzimaju napori kako bi se ta pitanja riješila.

Također se navodi da "nedosljedne smjernice saveznih, državnih i lokalnih vlasti" zbunjuju bolnice i javnost, dok rašireni nedostatak osobne zaštitne opreme izlaže riziku bolničko osoblje i pacijente.

'Trebaju nam heroji'

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je da je sada najveći problem nedostatak medicinskog osoblja i zatražio je dodatnih 45.000 liječnika i medicinskih sestara za april.

"Sve više i više problem će biti osoblje", rekao je de Blasio novinarima ispred postrojenja za proizvodnju kirurških rukavica. "Nama je potrebna ta oprema, ali su nam potrebni i heroji koji će je nositi", istaknuo je.

Grad je izvijestio o više od 3100 mrtvih i mogao bi pribjeći privremenom ukopu preminulih u nekom od parkova, rekao je Mark Levine, čelnik odbora za zdravstvo newyorkškog gradskog vijeća.

"Uskoro ćemo početi s 'privremenim ukopima'. Vjerojatno ćemo za to iskoristiti jedan park u New Yorku (da, dobro ste pročitali). Kopat će se rovovi za 10 lijesova u redu", napisao je on na Twitteru.

Dodao je da će to biti napravljeno dostojanstveno, ali da će Njujorčanima to biti teško prihvatiti.

Pandemija se uvukla i u redove policije koja je saopštila da je 18,6 posto policajaca bilo bolesno u nedjelju, uključujući  5,1 posto onih koji su pozitivni na koronavirus.

Tračak nade

Unatoč mračnim upozorenjima, barem jedan model je ponudio nadu da stopa mrtvih usporava.

Model Sveučilišta u Washingtonu, jedan od nekoliko na koje se pozivaju dužnosnici, sada predviđa 81.766 mrtvih u SAD-u do 4. kolovoza, što je otprilike 12.000 manje od projekcije tijekom vikenda.

Model, koji se stalno ažurira novim podacima, predviđa vrhunac potražnje za bolničkim krevetima 15. travnja te da će vrhunac broja dnevnih smrtnih slučajeva biti 16. travnja s 3130 mrtvih.

Mračna predviđanja izazvala su raspravu u Bijeloj kući o učinkovitosti lijeka protiv malarije, hidroksiklorokina, u liječenju covida-19.

U intervjuu za CNN u ponedjeljak, savjetnik za trgovinu Peter Navarro priznao je da se članovi radne skupine Bijele kuće za koronavirus nisu složili oko tog lijeka.

Dr. Anthony Fauci, čelni čovjek za zarazne bolesti Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH), i drugi savjetnici za zdravlje tvrdili su da nema dovoljno studija koje bi dokazale da je taj lijek učinkovit protiv covida-19.

Američki predsjednik Donald Trump izvršio je pritisak na savezne zdravstvene vlasti kako bi taj lijek bio dostupan za liječenje koronavirusa, rekla su dva izvora za Reuters.

Navarro je rekao da se 29 miliona tableta hidroksiklorokina nalazi u skladištu spremno za distribuciju.

Football news:

Together we will defeat racism! Хак Hakimi about a t-shirt that says justice for George
Juventus are Interested in Verona defender Kumbula
Favre about 6:1 with Paderborn: At half – time, I said one phrase: we Need to continue in the same spirit
Valencia on Gasperini's words about the coronavirus infection: these actions put many people at risk
Smertin = Smirnov, Rybus = Matteus, makmanaman = Mamanov: Yuri Semin's dictionary of names
Ex-Juve player Brady: it will be good for Italian football if someone else takes the scudetto
Valencia on the situation with Garay: the Club is surprised by his statement. The player himself rejected all offers for a new contract