Bosnia and Herzegovina

Amerika upozorila Srbiju zbog nabavke oružja iz Kine, moguće su i sankcije

Sjedinjene Američke Države danas su upozorile Beograd da treba da bude svjestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija i ocijenile da izbor snabdjevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.

Povodom odluke Srbije da od Kine kupi raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh, navođenih radarom nove generacije, Ambasada SAD u Beogradu navela je za Radio Slobodna Evropa da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali da bi vlade trebalo da budu svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama.

Svaka zemlja bi "trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu sigurnost ni ekonomski suverenitet", naveli su iz Ambasade SAD i dodali da tog povjerenja ne može da bude "ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Kini". 

Iz Ambasade navode i da Srbiji "savjetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU".

- Izbor snabdjevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije: da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije, već i uporedivu po kvalitetu i cijeni", stoji u pisanoj izjavi Ambasade SAD za RSE.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvrštena je u godišnji izvještaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je prošle sedmice priložen Agenciji za privredne registre Srbije. 

Jugoimport SDPR navodi u tom dokumentu da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrijednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini i da u to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina sistema FK-3 u Evropi.

Najveći dio uvoza odnosi se na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3 - navodi se u izvještaju o kojem je 2. avgusta prvi izvijestio portal Balkanska bezbjednosna mreža.  

Zvaničnici u Srbiji do danas nisu odgovorili na pitanja RSE o nabavci oružja iz Kine, niti po kojoj je cijeni ugovorena. RSE dodaje da nije dobio odgovor ni od Ministarstva odbrane Srbije, niti od državnog preduzeća Jugoimport SDPR.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally