Bosnia and Herzegovina

Armenija i Azerbajdžan ratuju: Ima mrtvih i ranjenih, u sukob se uključile i druge države

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.

Armenija je proglasila vojno stanje, opću mobilizaciju nakon sukoba s Azerbejdžanom u spornoj regiji Nagorno-Karabah. Naime, Armenija je u nedjelju ujutro izvijestila da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala sve stanovništvo regiji da idu u skloništa. Armensko ministarstvo obrane kazalo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4,10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert.

"Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje", između ostalog navodi se u izjavi armenskoga ministarstva obrane. S druge strane , azerbajdžansko ministarstvo obrane kazalo je kako je počelo vojnu operaciju duž "linije dodira", ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, potvrdivši da je azerbajdžanski helikopter srušen, ali kako je posada preživjela.

U sukobu više od 30 godina

Dvije bivše sovjetske zemlje Armenija i Azerbajdžan u sukobu su već više od 30 godina, za kontrolu regije Nagorno-Karabah. Enklava u kojoj većinski žive Armenci pripojena je Azerbajdžanu 1921. a Nagorno-Karabah proglasio je jednostranu neovisnost 1991., uz potporu Armenije. Uslijedio je rat, te primirje u svibnju 1994. koje je potpisano uz rusko posredovanje. Do kraja 1994. Armenci su imali punu kontrolu nad većinom enklave te su držali i oko 9 % azerbajdžanskog teritorija izvan nje. Kao rezultat njihovog sukoba, raseljeno je oko 230 tisuća Armenaca iz Azerbajdžana te 800 tisuća Azera iz Armenije i Karabaha . Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana" te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti.

EU zabrinuta zbog novih sukoba

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je duboku zabrinutost Europske unije zbog novih sukoba koji su jutros izbili između Armenije i Azerbejdžana. Michel je pozvao obje strane da se suzdrže od vojnih aktivnosti kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba poručivši da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu.

Erdogan: Armenija predstavlja prijetnju

Kao što se i očekivalo, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je napadima na Azerbejdžan Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regiji. “Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, svim raspoloživim sredstvima uz svoju azerbejdžansku braću“, kazao je Erdogan ističući da međunarodna zajednica još jednom pokazuje kako ima dvostruke standarde i na primjeru neadekvatnog odgovora na provokativnu agresiju Armenije. “Pozivamo armenski narod da se izbore za svoju budućnost naspram vlasti i onih koji ih guraju u propast i koriste kao marionete, a pozivamo i cijeli svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv okupacije i zla“, poručio je Erdogan nakon što je elefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom te se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje dodajući kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom “jedan narod, dvije države“. "Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, uz svoju azerbejdžansku braću", kazao je Erdogan. Naime, regija Nagorno-Karabah u nedjelju je objavila da je u sukobima ubijeno 16 njezinih vojnika, a ozlijeđeno ih je više od 100. Međunarodni crveni križ javlja da među žrtava ima i civila.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters
Only Milan have not lost points this season in the top 5 of the European leagues. Aston Villa lost 0:3 in the
🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?