logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

BANJALUČKA OPOZICIJA ODRŽALA VANREDNI PRESS: 'Banjalučanima se dešava teror, a Gradska uprava gura glavu u pijesak'

Odbornici banjalučke opozicije održali su danas ispred gradske uprave vanrednu konferenciju za medije povodom najnovijih događaja u centru Banjaluke i postupanja pripadnika MUP RS prema građanima Banjaluke

"Ako smo dozvolili policiji da se tako ponaša i da u srcu Evrope niko ne odgovara jer najgrublje diskriminiše građane Banjaluke... To se može desiti svakom", rekla je odbornica u Skupštini grada Banjaluka Mirna Savić-Banjac. 

"Pitam se da li je to nova turistička atrakcija Banjaluke. Pozivam turiste da dođu i da sa prozora Gradske uprave gledaju kako se mirno krše ljudska prava i Ustav te kako se krši član 156. Zakona o neovlaštenom i video i audio snimanju i kako Gradska uprava gura glavu u pijesak.

Sad smo došli do toga da se ljudi zaista zlostavljaju i diskriminišu na najgori mogući način, da ih se procjenjuje po izgledu, po garderobi, po frizuri, pa s eond arazmišlja ko će se to legitimisati, ko je sumnjiv a ko nije.

Strašan je video snimak sa kamerom kada ovdje dolazi pripadnik policije i snima kamerom ljude koji prolaze a pogotovo je tragično što niko ne reaguje i što se opet gura glava u pijesak", rekla je Savić Banjac.

"Mi svi vidimo da je danas su RS prva i jedna stvar represija. Represijom će vlast sama sebe srušiti. Ona će srušiti represijom temelje Republike Srpske", rekao je Aleksandar Petković iz SDS-a

"Represijom će vlast sama sebe srušiti. Ona će srušiti represijom temelje Republike Srpske. Ovdje nije samo u pitanju slučaj Davida Dragičevića nego i Nikole Đurovića, Milana Vukelića, Ljubiše Savića Mauzera, Srđana Kneževića, Riste Jugovića i ostalih čija ubistva do sada ostala nerasvjetljena.

To je RS i to je naš najveći problem. Mi volimo Banjaluku i Republiku Srpsku i zato želimo da u ovoj našoj državi, odnosno našem gradu dođe do sukoba mišljenja i demokratije u kome će svako moći da kaže ono što misli. Ovo je represija, a kažem represija zato što ovdje niko nije pravio incidente.

Više se u jednom vikendu u jednom noćnom klubu u Banjaluci napravi incidenata nego u kompletnom ovom djelovanju Pravde za Davida" rekao je on.

Pita se šta radi tužilaštvo.

"Ćute, žele da zub vremena to sve zaboravi i da sve ostane pokriveno prašinom, kao što su i ona prethodna ubistva. To su bila ubistva, a činjenica je da je i ovo bilo ubistvo.

Ja samo pozivam institucije RS da poštuju Ustav RS u kome građani imaju pravo na javno okupljanje i mirni protest. Ugušen je protest u Republici Srpskoj. A nama masovno stanovništvo odlazi.

U uređenim sistemima imate više proteasta nego u BiH. Poštujte Ustav RS jer je to Ustav RS je temelj Republike Srpske", rekao je Aleksandar Petković.

Nezavisni odbornik Saša Lazić rekao je dana kako ne zna je li gore činjenje crkve i policije ili nečinjenje gradske uprave i lidera opozicije. 

"Ovo je nevjerovatno šta se događa u gradu , ovakav teror nad građanima u 21.vijeku. Oni vode godinu i po dana rat protiv građana, umjesto da vode rat protiv ubica. Ovo nije naša RS, ovo je kršenje osnovnih demokratskih prava , prava na hodanje, prava na okupljanje, prava na protest i ostalo.

Katastrofa ovo je postalo neizdrživo. Članovi gupe Pravda za Davida su građani Banjaluke, to nisu ubice, koji nemaju nikakvog dosjea", rekao je Saša Lazić.

On je rekao da sve rade što je u njihovoj moći i u okviru njihovih nadležnosti.

"Nažalost bivamo preglasani prelako, nas je četvoro ali doće vrijeme kada će se i tome stati u kraj. Doći će kraj njihovom teroru", dodao je on.

(Buka)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO