Bosnia and Herzegovina

BEOGRADSKI ANALITIČAR ŠIRI PANIKU: 'Dolaze teški dani za Vučića i Dodika, Biden će preko Njemačke...'

Sloganom „Amerika se vratila“ uz brojne kadrove Baracka Obame u timu, Biden, zapravo, pokušava da predstavi period Trumpove administracije kao incidentnu pojavu koja je otuđila Ameriku od svog neumitnog puta, kaže za beogradsku redakciju Sputnjika dr. Aleksandar Gajić iz beogradskog Instituta za evropske studije.

Prema Gajićevom mišljenju, Biden i njegov tim posmatraju Trumpa i njegov pokušaj da anulira posljedice globalizacije kao pogrešan put u odnosu na „neumitne tokove“ koje bi trebalo ponovo revitalizirati. 

Amerika vraća globalizam – čvršće protiv Rusije

Tu se više ne radi o Americi, već o jednom globalnom pogledu na svijet, odnosno okretanju ka globalističkim tendencijama, ističe Gajić.

U vanjskoj politici to znači jačanje NATO-a, kao i pozicije koju je Obama imao s Evropskom unijom, kao i radikalizaciju, odnosno jedan „čvršći stav prema Rusiji“, kojoj su uvedene sankcije 2014. godine sa početkom ukrajinske krize, dodaje on.

„Vjerovatno će doći i do resetovanja, odnosno pokušaja vraćanja odnosa s Iranom u onaj okvir u vrijeme kad je postignut Sporazum o korišćenju nuklearne energije, kao i promjene pristupa prema Kini vezano za trgovinske odnose tako što će se Bidenova administracija odnositi prema Kini na jedan diskretniji, diplomatičniji način“, kaže Gajić.

Politika prema Srbiji – delegiranje Njemačke

Što se tiče odnosa prema Balkanu, za očekivati je povratak na politiku koja je trajala u kontinuitetu od 2000. do 2016. godine, odnosno pokušat će da se Amerika postavi kao dominantni faktor koji bi, zajedno s EU, trebalo da trajno „zacementira rezultate američke spoljne politike iz devedesetih“.

​Kad je riječ o Srbiji, ponovo će opcija američke vanjske politike biti da se ne izlazi ususret Srbiji i njenim zahtjevima, već će se ići na „delegiranje Njemačke da vrši pritisak u ime EU da Srbija prizna nezavisnost Kosova bez nekih konkretnih ustupaka“, smatra Gajić.

„Što se tiče Republike Srpske, odnosno situacije u Bosni i Hercegovini, vjerovatno će biti veći pritisak da se izvrši revizija Dejtonskog sporazuma, nešto slično dešavanjima iz 2010. godine kad su vršeni pritisci na Dodika da se ide u pravcu revizije Daytona ka unitarizaciji, kojima je RS uspešno odoljela u tom periodu“, smatra Gajić.

Football news:

Pirlo on the Super Bowl: This is not my confrontation with Gattuso, but Juventus-Napoli
Gennaro Gattuso: I gave Pirlo more slaps on the head than his father. Tomorrow football, let the strongest win
Flick about Alaba's move to Real Madrid: Hope dies last
Ødegaard has asked Real Madrid to let him go to the rent
Joan Laporta: There will be 18 teams in the Super League, they will receive 800 million euros. They will not be Interested in the national championships
Barcelona, Real Madrid and Bayern are Interested in Barella. Catalans want to sign Inter midfielder in the summer (gds)
Huntelaar returned to Schalke. 37-year-old striker signed until the end of the season