Bosnia and Herzegovina

Berberova 'Srebrenica' je pijetet žrtvi i vječito kapitalno djelo

Ideja za organizaciju izložbe potekla je od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Prisutnima je istakao da je ovo velika izložba, možda, i najznačajnija koju je Berber ostavio iza sebe i na kojoj je radio do kraja života.

- Njegova poruka je jasna – ovom izložbom Mersad Berber, poput Bašeskije, ostavlja iza sebe hroniku o vremenu u kojem su bh. slikari dijelili sudbinu i patnju Bosne i Hercegovine, prečesto otrgnuti od svoje matice, od naroda i zemlje koja je za njih bila jedina domovina. Ali i jasnu poruku da zlo bude zaustavljeno, da boli i nedaće prestanu u našoj Bosni. Bilo ih je dovoljno u stoljeću koje je iza nas – da više nikada slobodu i ognjišta ne branimo golim životima – da se više nikome i nikada ne ponovi Srebrenica. U to ime otvaram večerašnju izložbu – rekao je Džaferović.

Izraze zahvalnosti uputio mu je Berberov sin Ensar govoreći da je Mersad želio da svjetsku premijeru ove izložbe ima u Sarajevu i da se genocid njegova naroda u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti.

- Umjetnik je patnju na svoj način prikazao kroz ovaj ciklus koji će vječno ostati i svjedočiti. Kroz Berberovu "Srebrenicu" prikazana je i Bosna kroz svu svoju slojevitost, civilizaciju, duhovnost i što je bio cilj - uništenje. Slikarova "Srebrenica" je pijetet žrtvi uz zahvalnost svima onima znanim i neznanim, koji su radili na pronalaženju i identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je kapitalno djelo koje će vječito živjeti kao njezin tvorac, koji je kroz njega dao trajno svjedočanstvo da se zlo ne ponovi i nikada ne zaboravi – poručio je Ensar Berber.

Zamjenica direktora Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić izrazila je nadu da će svi zainteresovani moći vidjeti izložbu do 25. novembra do kada će biti otvorena.

Na ovaj način Umjetnička galerija se pridružila obilježavanju 25 godišnjice genocida u Srebrenici.

Foto galerija: FENA

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Zidane about 2:0 with Inter: real deserved to win by playing well. I am very happy with the players
Klopp on 0:2 from Atalanta: Liverpool deserved to lose, and to admit it is not a problem
Loko still has a chance of making the playoffs. Dragged away a draw from Madrid thanks to VAR
Bayern won their 16th consecutive European Cup match and repeated Atletico's record
Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi