Bosnia and Herzegovina

Bez podrške muslimana partizanski pokret ne bi uspio

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu organizirana je promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“, autora Marka Atile Hoarea. Ovim djelom ugledni britanski historičar i profesor SSST-a, pojašnjava kako je i zašto veći dio muslimana iz tadašnje BiH podržao Narodnooslobodilački pokret, te razbija nametnutu, pogrešnu percepciju da su u Drugom svjetskom ratu bili na drugoj strani.  

- To je priča o ulozi koju su muslimani imali u pobjedi partizana u Drugom svjetskom ratu. Partizani su pobijedili pod parolom - sloboda Bosne kao zajedničke domovine Srba, Hrvata i muslimana. Na taj način su mogli obezbijediti masovan pristup muslimana u partizane. Bez njihove pomoći to ne bi uspjeli. U partizanski pokret nisu se uključili samo obični ljudi, nego i predstavnici muslimanske elite, koji su pomogli partizanima, komunistima da osvoje vlast u BiH – kazao je Hoare.

Hoare je rođen u Londonu 1972. ali njegova majka je iz Splita i bivšu Jugoslaviju uvijek je doživljavao i kao svoju domovinu. Rat u našoj zemlji dočekao je kao student historije, pa se tako javilo interesovanje za proučavanje historije BiH. Do sada je objavio četiri knjige iz različitih historijskih epoha naše zemlje.

- Marko Atila Hoare je na jedan objektivan, utemeljen i dokumentiran način pokazao zašto i zbog čega su bosanski muslimani imali tako važnu, a on čak kaže i ključnu ulogu u drugom svjetskom ratu i NOP-u, ali i činjenicu da su partizani, za razliku od drugih pokreta koji su se u to vrijeme pojavili, dobili podršku muslimana. Radi se o ozbiljno izdavačkom i autorskom zahvatu. To je obimna studija na 500 strana, koja traži čitaoca, ali je takva jedna knjiga postala najprodavanija u BiH. I u regionalnim okvirima je postala veoma važna – kazao je Muamer Spahić, glavni urednik izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice.

Na promociji u Goraždu o knjizi su, pored autora i Muamera Spahića, govorili i Mustafa Spahić i Sedin Hadžimusić.