logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

BJESNI SUKOB 'DVA OKA U GLAVI': Crna Gora pozvala 'na raport' ambasadora Srbije

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore na razgovor zbog kontinuiranih negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika "o unutrašnjim pitanjima Crne Gore", koje su kulminirale izjavom ministra u Vladi Republike Srbije Nenada Popovića.

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore na razgovor zbog kontinuiranih negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika "o unutrašnjim pitanjima Crne Gore", koje su kulminirale izjavom ministra u  Vladi Republike Srbije Nenada Popovića.

Tom prilikom, kako se navodi, državni sekretar u MIP-a Crne Gore Zoran Janković ocijenio je da su izjave ministra u Vladi Republike Srbije zabrinjavajuće i neprimerene, i prenio očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od pomenutih izjava. 

- Teške kvalifikacije iznesene na račun predsjednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosujedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dveju država, navodi se u saopšenju Ministartva vabhskih psolova Crne Gore.

Kako se dodaje, Janković je ocijenio neprimerenom intenzivnu i negativnu kampanju koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji, povodom nacrta Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uverenja i pravnom položaju vjerskih zajednica Crne Gore.

Ministar u Vladi Ane Brnabić, Nenad Popović, rekao je jučer da je režim u Crnoj Gori je neprijatelj Srbije i tako ga treba definisati.

On je za TV Pink rekao da najavljeno usvajanje zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, kojim se predviđa i oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, predstavlja "neprijateljski čin, napad na SPC, na srpski narod i državu Srbiju".

"Ovo nam nisu činili ni najljući neprijatelji, i država Srbija će sigurno, ako dođe do izglasavanja zakona u skupštini Crne Gore, morati da reaguje najžešće", zaprijetio je Popović.

On je dodao da ako se usvoji zakon, to će biti "najgori napad na Srbiju u istoriji bratskog naroda koji živi u Crnoj Gori".

"Crna Gora je stara srpska država, nju su stvarali Nemanjići i Sveti Sava", rekao je Popović, ocijenivši da crnogorski predsjednik Milo Ðukanović i njegov "zločinački režim" uzimaju Srbiji ono što joj je najsvetije - njenu istoriju, ime i prezime.

Popović je objasnio da Ðukanovićev režim naziva zločinačkim jer Srbiji crkvu nisu uzimali ni Turci za 500 godina, ni ustaše, ni nacisti.

"Oni nam čine ono što nam nikad ni zločinci nisu činili i Srbija će se prema tome sigurno odrediti veoma jako. Neko želi da nam uzme (manastir) Ostrog, neko želi da nam uzme mošti Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog, a to je naš identitet", rekao je Popović.

Ministar Popović je istakao da su u Crnoj Gori iz čitanke izbačeni Jovan Jovanović Zmaj i Desanka Maksimović, kao i da Srbi, građani Crne Gore koji se tako izjašnjavaju, ne mogu da se zaposle u državnim institucijama.

"Nad nama vrše identitetski genocid. Ustaše su činile čisti genocid, ubijali nas, a Milo Ðukanović želi da izbaci iz Crne Gore, stare srpske države, sve što je srpsko", rekao je ministar Popović.

Mediji pod kontrolom Vučića opširrno pišu da je Crnogorski pokret, "organizacija koja veliča i promoviše crnogorski jezik, crnogorsku autokefalnu crkvu i bori se protiv svega što je srpsko u Crnoj Gori", uputio otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga podsjećaju da je Crna Gora nezavisna država i da pravno nije moguće da se eparhije SPC prostiru van teritorija Crne Gore.

"To nije miješanje u unutrašnje stvari SPC, već pitanje pravne ograničenosti pravnih subjekata koji djeluju u Crnoj Gori na teritoriji države Crne Gore. Nemojte praviti od SPC, niti bilo koje druge crkve, organizaciju koja ne podliježe svetovnim zakonima i pravnim zakonitostima koje važe u svim zemljama”, poručuju iz tog pokreta predsedniku Vučiću.

Crnogorski pokret dalje ističe da će, ukoliko zadrži zaštitnički stav prema SPC i svetinjama sprske crkve u Crnoj Gori, Vučić biti odgovoran za "neželjene posljedice".

"Uvjereni smo da je Crna Gora sposobna da se odbrani od bilo kojih nasilnih pokušaja, ali ne želimo bilo kakvo nasilje, ili, daleko bilo, teške posljedice po bilo koga", poručuje Crnogorski pokret u pismu Vučiću.

Vezane vijesti

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO