logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Božović: Javni prostor Srbije zauzimaju oni koji su pripremili teren za genocid

Kazao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba Luka Božović, projekt koordinator Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije komentirajući pozive EU da u EU nema mjesta za negatore genocida u Srebrenici.

"Sama EU je pitanje suočavanje s prošlošću svela na izručivanje optuženih pred ICTY potpuno zanemarivši druge mehanizme tranzicione pravde i njihovu važnost", smatra on.

Moguće je, nastavlja Božović, da neka od članica EU blokira dalji proces pristupa Srbije u Savjetu ministara ili da Evropski parlament zauzme stanovište o uskraćivanju podrške Srbiji u pristupnom procesu. Ipak, to pitanje nije visoko na agendi kao neka druga pitanja, a naročito Kosovo.

On dodaje kako indikator za to može da bude i što je neposredno po obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici Srbiju posjetio i predsjednik Francuske koja je važna članica EU a koji se ovog pitanja nije dotakao.

"Takođe, nije novost ni da je opšte mišljenje u EU da genocid ne smije da se negira, možda ne ovako eksplicitno izraženo, ali ni u prošlosti ne vidimo da je pristupanje Srbiji bilo drastično usporeno ili ograničeno zbog ovoga", navodi on.

Suštinski, dodaje Božović, sa tim pitanjem Srbija mora da se izbori sama.

"Zvanični Beograd godinama odbija da prihvati presude ICTY i ICJ koje nedvosmisleno govore da je zločin u Srebrenici bio genocid. Politika negiranja genocida je konstanta u političkom životu Srbije i seže dalje od vlasti s obzirom da i dobar dio opozicije smatra isto", kaže Božović.

Naš sagovornik podsjeća kako i danas prostor u javnosti Srbije zauzimaju oni koji su doveli do genocida.

"Najveći dio intelektualne elite, baš one koja je pripremala teren za masovne zločine pa i genocid, i dalje javno negira genocid i za to dobija javni prostor", zaključio je Luka Božović.

(Vijesti.ba)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO