Bosnia and Herzegovina

Brašnjić: Radimo sve što je u našoj moći da proces redovne nastave ne dođe u pitanje

Kontaktirali smo resornu ministricu Fahretu Brašnjić kako bi nam dala uvid u trenutnu situaciju, ali i izvjestila o eventualnim novim slučajevima zaraze u školama.

– Nemamo više informacija da li imamo novih slučajeva, još uvijek nam nisu stigli pregledi iz škola. Ono što smo imali prošle sedmice, za sada je to to. Koronavirus se pojavio u 4 do 5 škola na različitim općinama, odnosno gradovima, po jedan do dva učenika, ukupno njih 9. Sve škole koje su imale slučajeve zaraze su nas obavijestile prošle sedmice. Pregled ćemo imati opet u narednih nekoliko dana, ne znam tačno kada, kod nas to vodi Pedagoški zavod i on nas obavijesti, tj. pošalje nam pregled o stanju u protekloj sedmici. Prate se škole koje imaju određeni slučaj. Ostali koji nemaju slučajeve se i ne obraćaju – pojašnjava Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Zanimalo nas je da li će biti poduzete i neke dodatne mjere u školama na području Tuzlanskog kantona, na šta nam je ministrica obrazovanja i nauke odgovorila da za tim apsolutno nema potrebe.

– Nije došlo do transmisije u školama, to su izolovani slučajevi gdje su djeca zaražena virusom na vrijeme ostala kod kuće, tako da nismo imali potrebu da stavljamo u izolaciju niti jednu grupu. Djeca su pri pojavi prvih simptoma ostajala kod kuće, nisu dolazili u školu, samo su obavijestili školu nakon dva tri dana da su potvrđeni slučajevi. Sve epidemiološke mjere koje su poduzete u našem kantonu su dobre, škole su izuzetno spremne dočekale učenike, samo se treba pridržavati onoga što je trenutno na snazi- govori Brašnjić, dodajući da stalno insistiraju na tome da roditelji vode računa o kretanju djece nakon škole.

Kako ističe, u školama je poduzeto sve što se moglo poduzeti, tako da stalno apeluju na roditelje da paze.

– Može se reći da imamo dobru saradnju roditelja, što se vidjelo i po ovim prvim slučajevima, čim su djecu na vrijeme ostavili kod kuća i nije došlo do transmisije u školama. Svakako da moramo dodatno govoriti i to konstantno radimo – da se druženja svedu na minimum, kako bi se ta transmisija svela na minimum kada su djeca van škole. Pratimo situaciju, ja sam svake sedmice u školama na kantonu, inspekcije su također konstantno na terenu, tako da radimo sve što je u našoj moći da proces redovne nastave ne dođe u pitanje – govori na kraju ministrica obrazovanja i nauke TK.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Referee Oliver is appointed for the Bayern - Atletico match in the Champions League. He worked on the game Everton - Liverpool
Ex-judge Halsey: I'm surprised Pickford didn't get a red card. He put van Dijk's health at risk
Ander Herrera: I didn't feel love from Manchester United. The management and I had different views
Pique is ready to take a pay cut at Barca
Eto'o accused France Football of disrespect: I spent 1-2 seasons on the right, and the center forward was 25 years old
Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals