logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Carmel Agius: Vrijeme je za masovni kontranapad protiv negatora genocida

Ne smije se propustiti nijedna prilika da se izoliraju negatori genocida, poručio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius s konferencije “Stop negiranju genocida i holokausta” u Sarajevu.

On je istakao da svaki genocid prati poricanje počinilaca, onih koji ih podržavaju i njihovih nasljednika, naglasivši da, sve “dok okrutnost postoji, postojat će i takve namjere”.

– Sada kada se suočavamo s novim prijetnjama, vrijeme je da se svi akteri pokrenu u masovni kontranapad, moramo se ujediniti u odbijanju negiranja genocida – naglasio je Agius.

On je osudio odluku vlasti Republike Srpske o osnivanju komisija za istraživanje stradanja u Sarajevu i Srebrenici u period od 1991. do 1995. godine, poručivši kako, uprkos pokušajima, nisu uspjeli izvrnuti istinu o genocidu.

– I nastavit ćete s neuspjehom jer su svi međunarodni sudovi ono što se dogodilo u Srebrenici označili kao genocid. Priča koju su ispričali dokazi nadživjet će bilo koji trenutni politički diskurs. Nadam se da će ljudi u RS shvatiti da će postupci njihovih političara voditi u daljnju izolaciju i smanjivati šansu BiH da uđe u Evropsku uniju. Imam još jednu poruku za političare u RS. Ako ste mislili da će zatvaranje Haškog tribunala dati novi poticaj vašoj kampanji negiranja, preračunali ste se. Kao predsjednik mogu vam obećati da će Mehanizam donijeti pravdu, zaštititi žrtve i osuditi one koji pokušavaju potisnuti istinu – kazao je Agius.

(Bportal / Vijesti.ba)

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO